Uhićen je general Armije BiH Ramiz Dreković zbog ratnih zločina na području Kalinovika

Uhićen je general Armije Republike BiH Ramiz Dreković. Optužen je po zapovjednoj odgovornosti za ratne zločine počinjene na području Kalinovika 1995. godine.

Pripadnici SIPA-e priveli su generala Drekovića po naredbi Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, prenosi Dnevni Avaz. Tužiteljstvo BiH Drekovića tereti za neselektivno granatiranje općine Kalinovik, kada je poginulo jedno dijete, a pet osoba je ranjeno.

Ramiz Dreković vojničku je karijeru započeo u bivšoj JNA u Bjelovaru. 1991. godine vraća se u BiH, u Bihać, gdje se stavlja na raspolaganje Patriotskoj ligi. Nakon toga prelazi u Centar službi sigurnosti Bihać gdje obavlja poslove inspektora za odbrambene pripreme, te do početka rata radi na organiziranju otpora, piše Dnevni Avaz. 1992. godine postaje komandant Unsko-sanske operativne grupe, a potom komandant 5. korpusa.

Nakon toga, unaprijeđen je u čin brigadnog generala, a 1994. godine preuzima Četvrti korpus ARBiH. Bio je i na dužnosti savjetnika u kabinetu nekadašnjeg premijera FBiH Nedžada Brankovića, a posljednji angažman mu je savjetnik federalnog ministra za boraca i invalida rata Salke Bukvarevića.

Facebook Komentari