Stižu nova rigorozna pravila u prometu: Veće kazne imaju dobre rezultate u EU

Napokon se znaju kazne za brze i žestoke na hrvatskim prometnicama. Rastu kazne za telefoniranje u prometu, vožnju bez pojasa, a posebna pravila vrijedit će za ponavljače prekršaja.

Rigoroznim zakonom država nastoji stati na kraj svima koji uzrokoju smrt na cestama. Korištenje mobitela u vožnji četvrti je po redu uzrok smrti na cestama. Uskoro će se kažnjavati strože, kao i nevezivanje sigurnosnog pojasa.

Novim zakonom povećali bi se i kazneni bodovi za neke prekršaje te uveo obavezni liječnički pregled vozača nakon 67. godine života. Iznos najveće kazne penje se na 20 tisuća kuna. Telefoniranje u vožnji kažnjavalo bi se s 1500, a nevezivanje pojasa s 1000 kuna.

Po novom zakonu vozačima bi se oduzimalo i vozilo. I to recidivistima, zbog vožnje u suprotnom smjeru, prekoračenja brzine, namjernog prolaska kroz crveno, odbijanja alokotesta, razine alkohola od više od 1,5 promila, te vožnje prije polaganja vozačkog ispita.

Struka želi i ukidanje mogućnosti plaćanja polovice kazne, ako se ista plati na licu mjesta ili u roku od tri dana od počinjenja prekršaja. Zakon prvo mora u javnu raspravu, a na snagu neće stupiti prije iduće godine.

Cilj smanjiti broj nesreća na cestama

Hrvatska nikako ne uspijeva smanjiti smrtnost na cestama, u ovoj godini do današnjeg dana poginulo je već 297 osoba u prometnim nesrećama.

Hoće li nova pravila smanjiti broj nesreća na cestama, za Dnevnik Nove TV doznao je reporter Ivan Forjan koji je razgovarao s profesorom s Fakulteta prometnih znanosti koji je i sam sudjelovao u izradi zakonskih promjena – Rajkom Horvatom.

Kako prekinuti crne statistike?

Kroz vrlo jednostavne mjere. Prvenstveno, to je obrazovanje. Konstantno obrazovanje – počevši od najranije dječje dobi pa kroz cijelo životno obrazovanje. U Republici Hrvatskoj još uvijek nemamo sustavno obrazovanje o prometnim propisima, o poznavanju prometnih propisa i načinu ponašanja u prometu.

Hoće li drastične kazne uroditi plodom?

Komparacija pojedinih mjera koje su predložene u državama Europske unije je bio i glavni razlog zašto je Fakultet sudjelovao u kreiranju pojedinih zakonskih mjera. Bitno je hoće li one imati efekt na hrvatskim cestama.

Što kažu primjeri drugih zemalja koje su postrožile kazne? Slovenci su nedavno postrožili kazne.

Upravo je to razlog zašto se kod nas povećavaju pojedine kazne, pogotovo za mobitel. Mobitel je jedan od predmeta koji ometaju pažnju i zbog kojeg se događaju prometne nesreće, često s najtežim posljedicama. Ti efekti su vrlo pozitivni. Ta novčana kazna koja je predložena, u vrlo kratkom roku je polučila dobre rezultate.

Cilj Hrvatske do 2020. godine smanjiti broj smrtno stradalih u prometu na najviše 213 osoba, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari