Srbijanska premijerka prijeti Kosovu: Vojna intervencija je jedna od opcija na stolu, jer ne možemo gledati novo etničko čišćenje i nove oluje

Srbijanska premijerka Ana Brnabić komentirala je u srijedu osnivanje Vojske Kosova.

Najava formiranja Vojske Kosova izazvala je u Srbiji burnu reakciju. Srpska premijerka Ana Brnabić kazala je da se nada kako Srbija neće morati upotrijebiti svoju vojsku, ali da je i to trenutno jedna od opcija na stolu zato što se ne može gledati novo etničko čišćenje Srba.

“Nadam se da nikada nećemo morati upotrijebiti svoju vojsku, ali je i to u ovom trenutku jedna od opcija na stolu, jer ne možemo gledati novo etničko čišćenje i nove oluje iako (premijer Albanije) Edi Rama na njih poziva”, kazala je Brnabić novinarima u Vladi Srbije, prenosi Slobodna Evropa.

“Kada netko zna da imate jaku vojsku onda mora s vama sjesti i razgovarati”, dodala je Brnabić.

Stoltenberg kritizirao Kosovo
Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kritizirao je u srijedu namjeru Kosova da svoje sigurnosne snage transformira u vojsku, ističući da je to protivno savjetima mnogih zemalja saveznica.

“Razgovarali smo o namjeri Kosova da krene s transformacijom kosovskih snaga sigurnosti u vojsku. Takav korak dolazi u krivo vrijeme i protivan je savjetima mnogih saveznika u NATO-u i može imati ozbiljne posljedice po buduće euroatlantske integracije Kosova”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon završetka dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a.

Stoltenberg je također kritizirao i odluku kosovske vlade u uvođenju carina na robu iz Srbije i BiH. “Nove carine koje je uvela Priština stvaraju nove podjele. Takvi koraci dodatno otežavaju dijalog Beograd-Priština uz posredovanje EU-a, što ostaje jedini put za trajni mir u regiji”, rekao je Stoltenberg. On je pozvao i Srbiju i Kosovo da pokažu suzdržanost i ne poduzimaju provokativne korake i ne izriču takve izjave.

Osnivanje vojske najavljeno za 14. prosinca
Podsjetimo, predsjednik kosovskog parlamenta, Kadri Veseli, na svojoj službenoj Facebook stranici je u ponedjeljak napisao: “14. prosinca 2018. službeno ćemo imati Vojsku Kosova. Ovo je datum kada ćemo u parlamentu Kosova glasati za transformiranje kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku. Sretno i čestitke svima od nas”.

Facebook Komentari