Predsjednica RH u demografski i gospodarski devastiranoj županiji kritizirala Plenkovića i vladajuće: Nema političke volje za rješavanje problema

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović premjestila je svoj ured od 5. do 7. prosinca u Sisačko-moslavačku županiju.

Prvoga dana otvorila je Ured predsjednice u zgradi Sisačko-moslavačke županije, a te se obratila javnosti.

Predsjednica RH u svom je govoru pohvalila Vladu RH zbog pozitivnih makroekonomskih pomaka, ali i kritizirala zbog nedostatka političke volje da se riješe gospodarsko-demografski problemi.

Istaknula je, između ostalog, kako treba spriječiti daljnje iseljavanje iz RH, a to vrijedi i za Sisačko-moslavačku županiju, gdje je iseljavanje drastično, a može ga se spriječiti samo podizanjem gospodarstva i plaća.

“Na mikrorazinama sve su veće gospodarsko-demografske pukotine koje prijete rušenjem cijele društvene zgrade. Nažalost, jedan od najvećih egzodusa događa se upravo u ovoj županiji”, rekla je predsjednica i upitala zašto se ljudski kapital koji ima Hrvatska, a dokaz su i sportski uspjesi, ne može pretočiti u gospodarske uspjehe.

” Držim da je problem pa stoga i rješenje prije svega u sferi političke volje”, istaknula je Predsjednica RH i predložila što prije utvrđivanje ambicioznog zakonskog okvira jačanja regionalnog razvoja Hrvatske “jer je to ključno pitanje naše budućnosti”.

Grabar-Kitarović rekla je i kako očekuje nastavak izgradnje autoceste do Siska, koja sada “ne vodi nikuda”, te rješenje problema rafinerije.

Prisjetila se, između ostalog, i nedavne teške povijesti županije.

Nažalost, u mnogim mjestima ove županije su počinjeni ratni zločini, moramo počinitelje identificirati, pronaći i osuditi, rekla je Predsjednica RH.

Nakon obraćanja održat će radni sastanak s predstavnicima Sisačko-moslavačke županije.

U svom privremenom uredu predsjednica Grabar-Kitarović susrest će se s predstavnicima nacionalnih manjina, sa sisačkim biskupom mons. Vladom Košićem, s udrugama hrvatskih branitelja, s predstavnicima Sindikata naftne djelatnosti – Rafinerija Sisak, te s predstavnicima udruga i građanima.

Predsjednica Republike posjetit će i Metalurški fakultet Sveučilišta u Zagrebu gdje će sudjelovati na svečanoj sjednici Fakultetskoga vijeća u povodu 58. obljetnice toga fakulteta, a predviđeno je prigodno obraćanje.

Potom će predsjednica Grabar-Kitarović posjetiti Opću bolnicu “Dr. Ivo Pedišić”, te “Sobu čuda”.

Prvi dan boravka u Sisačko-moslavačkoj županiji predsjednica Republike završit će posjetom općini Sunja gdje će se u Domu kulture “Sven Lasta” družiti s građanima.

Facebook Komentari