Poletaev: Sberbank prima ponude za udio Agrokora, a Peruška vidi u Upravi

Ruski Sberbank, ključni dioničar u Agrokoru, započeo je primati ponude za prodaju svog udjela u tom koncernu koji izlazi iz dužničke krize, rekao je za Reuters savjetnik predsjednika Uprave Sberbanka Maksim Poletaev, dodavši da budući dioničari kao predsjednika Uprave Agrokora vide Fabrisa Peruška, piše HRT.

U listopadu je hrvatski Visoki trgovački sud potvrdio nagodbu vjerovnika koja uključuje zamjenu duga za dionički udjel te bi Sberbank uskoro mogao postati najveći dioničar sa 39,25 udjela. Poletaev je rekao da su Sberbanku počele stizati ponude za kupnju udjela u Agrokoru od raznih fondova, od SAD-a i Kanade do Velike Britanije. “Sve ovisi o cijeni, za sada proučavamo te prijedloge”, izjavio je. Dodao je da Sberbank razgovara i s brojnim investitorima o njihovom sudjelovanju u refinanciranju roll-upa, piše HRT.

Roll-up iznosi 1,1 milijardu eura a u njegovom osiguravanju sudjelovali su i Knightead, druga po veličini ruska državna banka VTB i talijanski Unicredit i dr.

Poletaev ističe da će kamata na taj počevši od siječnja iznositi 10 posto godišnje. “Zamjena tog zajma s nekim drugim je zadatak u nekoliko idućih mjeseci. Aktivno radimo na tome i primili smo nekoliko prijedloga”, izjavio je, dodavši da Sberbank i VTB neće sudjelovati u novim zajmovima kompaniji, jer su, kako je rekao “dali već dosta novca”.

Poletaev kaže da je Sberbank u razgovorima s fondovima i bankama sa zapada i istoka, uključujući i Kinu i arapske zemlje koje bi mogle sudjelovati u procesu refinanciranja. Također, dodao je kako je Agrokor perspektivan za arapske investitore kao dobavljač vode i hrane.

U međuvremenu kao dio plana restrukturiranja Sberbank želi da se Agrokor usredotoči na tri područja – maloprodaju, prehranu i poljoprivredu, rekao je Poletaev. Dodao je da plan operativnog restrukturiranja treba biti gotov do kraja godine. Po njegovim riječima, budući dioničari kao predsjednika Uprave koncerna vide Fabrisa Peruška, sadašnjeg izvanrednog povjerenik za Agrokor, a kao njegovu zamjenicu Irenu Weber. Trenutno se usuglašavaju uvjeti njihovih ugovora, kazao je.

Upitan je li u planu prodaja Agrokorove imovine, odgovorio je da takvi planovi nisu isključeni.

Agrokorov trgovački lanac Mercator koji ima 985 trgovina diljem Slovenije, Srbije, BiH i Crne Gore, treba smanjiti svoju zaduženost, istaknuo je Poletaev dodavši da je u razdoblju od siječnja do rujna ove godine Mercatorov neto dug iznosio 738 milijuna eura.

Mercator će prodati brojnu imovinu koja se ne odnosi na njegovu osnovnu djelatnost, a prodat će i nekretnine vrijedne 116 milijuna eura, što je već odobrio odbor direktora kompanije. Poletaev je također rekao da Agrokorov lanac trgovina u BiH nije dovoljno profitabilan te vjeruje da bi najbolja opcija bila preusmjeriti investicije u Hrvatsku, Srbiju i Sloveniju.

Na pitanje može li sudjelovanje ruskih državnih banaka u dioničkoj strukturi Agrokora olakšati plasman njegovih proizvoda u Rusiju, Poletaev je odgovorio kako je “sve moguće, ali jedino ako je to u skladu s ruskim zakonima i trenutnim okolnostima odnosno ograničenjima. Napomenuo je i da Agrokor ima kompanije u Bosni i Hercegovini i Srbiji, koje mogu izvoziti u Rusiju i da će to podržati, piše HRT.

Share This Article