Mali obrt izrastao je u tvornicu sa 120 radnika: Puno bi značilo za jednog radnika gdje bi mu ja mogao dignuti plaću do 30 %. Vjerujte mi da bi puno njih ostalo ovdje u Hrvatskoj

Smanjenje parafiskalnih nameta i poreza na dohodak i dobit smanjilo bi cijenu rada i povećalo konkuretnost gospodarstva. Ističu to brojni poduzetnici, a isto misle u bjelovarskoj tvornici šumskih i poljoprivrednih traktora koja dio svoje proizvodnje i izvozi.

U četvrt stoljeća mali obrt izrastao je u tvornicu sa 120 radnika u kojoj se uspješno proizvode prije svega šumski, a i manji poljoprivredni traktori. Uz dan tvrtke vlasnik ističe kako bi u konkuretnosti mogla pomoći i država.

“Jedan dio parafiskalnih nameta uskratiti.Dakle mi bi to pretvorili, jedan dio ljudima u plaće, jer smanjiti porez na plaće samo 10 do 20 % bi puno značilo za jednog radnika gdje bi mu ja mogao dignuti plaću do 30 %. Vjerujte mi da bi puno njih ostalo ovdje u Hrvatskoj .

“Brojne mjere su već poduzete. Neke ćemo još poduzeti. Dakle u tijeku je i novi akcijski plan za suzbijanje odnosno rastrećenje tih opeterećnja. Ali drago mi je čuti da jedan takva tvrtka je već konkurentnija na europskom tržištu.”

Plaće radnika su od 5 do 6 tisuća kuna, a cnc majstori imaju i više. No mnogi odlaze u inozemstvo pa vlasnik to slikovito objašnjava.

Nažalost sada krademo radnike ovdje u županiji. Ja od neke druge tvrtke, a druge tvrtke od mene i sad smo smo tu, došli smo do konfrontacije.

Hrvatske šume koriste 400 traktora iz ove tvornice za izvlačenje drva, a nastavljaju suradnju zajedno sa Šumarskim fakultetom.

“Gdje smo na neki način bili i poligon za ispitivanja od onih prototipova kad su se počeli razvijati.Svake godine,svaka serija je poboljšana zadovoljava sve ekološke, ergonomske,ekonomske i estetske kriterije tako da i dalje na neki način surađujemo na razvoju proizvoda.”

Tvrtka širi prodaju na inozemna tržišta desetak zemalja, a nedavno su, vidjevši karakteristike rada i cijenu, zanimanje pokazali i kupci iz Francuske, piše HRT.

Facebook Komentari