Plenković o nevjerodostojnosti Z. Marića i M. Dalić: Povjerenstvo se nije bavilo konceptom sukoba interesa, niti je on utvrđen

Po završetku summita SEI-ja koji je održan u Zagrebu, javnosti se obratio premijer Plenković.

Pitanje sigurnosti i migracija jedno je od glavnih tema sastanka na vrhu kojim Hrvatska danas završava jednogodišnje predsjedanje regionalnom inicijativom 18 zemalja. Plenković smatra da je u ovom potonjem jedino učinkovit sveobuhvatni pristup, reguliranje legalnih migracija i operativno sprečavanje ilegalne migracije…

Premijer Andrej Plenković nakon sastanka na vrhu SEI-ja je kazao kako je Hrvatska ciljeve zbog kojih je osnovan SEI ostvarila, a to je članstvo u NATO savezu i EU. Neke članice još nisu.

Bavili su se s temom da ova regija bude još konkurentnija, kako da se postigne gospodarski rast ali i o migracijama što je ključna tema na europskoj razini. ‘Svatko na svoj način treba dati doprinos sprečavanju ilegalnih migracija i jačanju kontrole na granicama’, istaknuo je.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jučer je, podsjetimo, donijelo je odluku da su Martina Dalić i Zdravko Marić povrijedili načela obnašanja javne dužnosti, a vezano za slučaj Agrokor.

Premijer je danas upitan za komentar takve odluke, naročito u svjetlu današnjih brojnih reakcija predstavnika oporbe koji traže ostavku ministra financija.

Nije imao vremena gledati višesatnu raspravu koja se odvijala pred Povjerenstvom, kazao je premijer.

“Vrlo jasno, Povjerenstvo se nije bavilo konceptom sukoba interesa, niti je on utvrđen kod ministra financija ni kod bivše potpredsjednice Vlade. Koliko mi je poznato, Povjerenstvo se bavilo načelima djelovanja”, rekao je premijer.

‘Kada imate tako izvanrednu situaciju, najveću krizu od Domovinskog rata, onda onaj tko vodi vladu mora reagirati. Oni koji nisu u toj poziciji, ne mogu to percipirati u laboratorijskim i sanatorijskim uvjetima’, rekao je premijer.

“Minimizira se stvaran problem, a maksimizira se jedan pristup koji bi se trebao voditi baš kako si to netko zamišlja da u kriznim slučajevima treba djelovati. Realnost je ponešto drukčija… Niti u jednom trenutku nitko od članica i članova Vlade nije povrijedio načela djelovanja – a to su savjesno, odgovorno, nepristrano ponašanje, čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerenih dužnosti. To je moje mišljenje, i vrlo jasno ga ističem.”

Zaključio je da Vlada nije bila “na razini politikanstva i bezidejnosti”, kao što su, kaže, bili oni iz oporbe tada, prenosi N1.

Bačić o pozivima na ostavku Marića: Što se babi htilo, to se babi snilo

Orešković: Ako ovo nije razlog za pozivanje kompletne Vlade na podnošenje ostavke – sad i odmah – onda ne znam što je

Nevjerodostojni Dalić i Marić, Povjerenstvo odlučilo, kazne nema

Facebook Komentari