8.4 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Miriam Kervatin iz Udruge Blokirani o odgodi novog Ovršnog zakona do 2020....

Miriam Kervatin iz Udruge Blokirani o odgodi novog Ovršnog zakona do 2020. godine: U tim ciljevima, lekcijama, snovima nema prostora ni za Hrvatsku, a još manje za osiromašene hrvatske građane

Pošto je sve veća vaša zainteresiranost za vijest da će donošenje novog Ovršnog zakona biti odgođeno do 2020. godine, predsjednica udruge Blokirani Miriam Kervatin iznjela je svoje mišljenje zainteresiranim medijima:

Odgoda Ovršnog zakona, pitanje političkog “stila”

Činjenica zašto se odugovlači s bitnim reformama pa tako i reformom ovršnog pravosuđa više je pitanje političkog stila nego konkretan odgovor na osmišljenu političku strategiju.

Stil je “odgovor za sve, kaže tko si i što imaš za reći ” , govorio je Bukowski :
” stil čini razliku između tebe i ostatka svijeta, kroz način kako radiš “.

Tako i iz političkog stila vladajućih možemo puno toga pročitati.

Iz njihovog “političkog stila”, kroz njihove odluke oni zapravo otvoreno pričaju nama, kako vide svoje ciljeve, lekcije koje su naučili i svoje snove.

U tim ciljevima, lekcijama, snovima nema prostora ni za Hrvatsku, a još manje za osiromašene hrvatske građane.

Ispred Udruge Blokirani, koju sam pred 5 godina osnovala, u kontaktu sam s potlačenim ljudima svaki dan.

Manje često no ustrajno i sustavno komuniciram uz pomoć medija i s vladajućima od kojih tražim da pomognu kako privredi, tako i stanovništvu, osobito najslabijim i socijalno marginaliziranim slojevima Hrvatske jer Hrvatska se već dugo svrstala na začelje s kojeg neće biti lako pobjeći.

Da kroz svoj politički stil odluče dubinski, dugoročno i suštinski pomoći radnicima bez plaća, umirovljenicima na crkavici, maloljetnoj djeci blokiranih života, samohranim roditeljima, trećoj dobi odn. da u zakone, pa tako i ovršni zakon uvedu olakotne okolnosti po principu “nemoguće ne obvezuje”.

Da jamče da svi imamo pravo na jednakost pred zakonom, odn. princip poštenog suđenja; da se ljudima bez primanja i onima sa slabim primanjima omogući moratorij/ oslobađanje od ovrhe i kamatarenja, da se uredi pitanje apsolutne zastare s obzirom na status siromaštva u Hrvatskoj koji ovrhu razvlači i povećava doživotno uz prijenos duga na sljedeću generaciju sada višestruko povećan zbog previsokih troškova; da se poštuje zaštita osobnih podataka kao svetinja koju samoinicijativno štiti Ustavni sud,i regulira rada agencija za utjerivanje dugova koje mora urediti Sabor na poticaj Državnog odvjetništva ,

Prošli smo tako sa svojim prepoznatljivim “pro ljudi stilom” i “stil” Predsjednika Josipovića, Premijera Milanovića,ministra pravosuđa Orsata Miljanića, potpredsjednike Vlade Petrova i Karamarka, Premijera Oreškovića, ministra pravosuđa Šprlju, Premijera Plenkovića, Predsjednicu Grabar Kitarović i ministra Bošnjakovića, stilove u kojima jednako nedostaje identifikacija sa stvarnim smislom odgovornosti za napredak svih koji u Hrvatskoj žive.

Upoznali smo njihove stilove na svojoj koži, i profesionalno, osobno, i materijalno, i politički i osvjedočili se da politička volja i ljevice i desnice i centra nije u proteklih 8 godina, napravila ništa pametnog da uskladi hrvatske zakone, pa tako ni Ovršni s Općom deklaracijom o ljudskim pravima, Europskom konvencijom o ljudskim pravima, Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima koji izričito jamče pravo svima na jednakost pred zakonom te pojedinačno određuju da operativno mora biti implementirano „svugdje”.

Dakle, činjenica da Premijer Plenković i ministar Bošnjaković sa svojim stilom vladanja ne smatraju nužnim uvrstiti u proceduru Ovršni zakon po 26 put ( od 1996. do danas) ne smatram naročito zabrinjavajućim po stanovnike Hrvatske, jer niti novi Prijedlog, kao ni stari nije usklađen s principima pravnog stila po kojem smo svi, mi Hrvatski građani zaštićeni od opasnih pokušaja lobija za dominantnim položajem i stvaranjem svojih interesnih sfera koji suštinski problematiziraju sam princip građanskog društva i teško bi omogućilo da Hrvatska iskoristiti prigodu koja je pred njom da za sve građane osigura pravni status da su jednaki pred zakonom.

Mislim na građansku, političku jednakost, ne metafizičku prirodu jednakosti.

Miriam Kervatin

Najnovije

Još iz rubrike