Martina Dalić uvredjena i iznenadjena odlukom Povjerenstva Nataše Novaković

Ad

Bivša ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade, Martina Dalić, za N1 je komentirala odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koje je u ponedjeljak odlučilo da su ona i ministar financija, Zdravko Marić, povrijedili načela obnašanja javne dužnosti, vezano uz slučaj Agrokor.

“Iznenađena sam jer se pokazalo da je cijela rasprava i analiza problema na kraju ispala suvišna s obzirom na način na koji je Povjerenstvo promijenilo odluku javno predloženu od izvjestiteljice i ušlo duboko u sferu politike. Najednom se pojavilo kao glavna stvar način na koji sam odgovarala na pitanja zastupnika Saše Dujića na Odboru za gospodarstvo. Provjerila sam on je dobio točno odgovore na pitanja koja je postavio i izrazio zadovoljstvo tim odgovorima. Tijekom sjednice to nisam mogla jer to nije bilo navedeno kao predmet postupka. Toliko o etičkim načelima Povjerenstva. Svi koji su pratili mogli su vidjeti da je Povjerenstvo utvrdilo iz iskaza da je odluka o izboru izvanrednog Povjerenika bila politička tj. donesena od strane velikog broja osoba i političkih foruma koji su raspolagali svim informacijama. Međutim, smatra se da sam ja to “nekako” trebala spriječiti pa kao nisam postupila odgovorno. Kada se vrlo jasno pokazalo da optužbe koje mi Povjerentsvo stavljalo na teret nisu niti približno točne – da nisam osnovala nikakvu tajnu skupinu, da su o svemu znali svi koji su trebali znati, da se nisam ni sa čime okoristila onda se krenulo drugim putem. I zato kada govorimo o tom pitanju proces koji je oblikovan u Zakonu o izvanrednoj upravi, koji sam na operativnoj razini vodilia, usmjeravala i donosila operativne odluke, je uspio, radna mjesta su sačuvana, gospodarstvo stabilizirano i može dalje rasti. U mom sustavu vrijednosti ja sam djelovala časno, odgovorno i vjerodostojno. Dok Povjerentsvo ne napiše pravilnik o tome što znači čast, odgovornost i vjerodostojnost ja ću se držati onoga što mislim da je časno i odgovorno. A u ovako teškoj situaciji je bilo časno i odgovorno djelovati za korist velikog broja ljudi širom Hrvatske. To posebno stoga što je cijeli postupak pokazao da nikada nisam rekla nešto što bi bilo netočno ili neistina”, rekla je Dalić za N1, dodavši da će sagledati sve mogućnosti da sruši odluku Povjerenstva.

Podsjetimo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nakon sedam sati rasprave u ponedjeljak je većinom glasova donijelo odluku da su Martina Dalić i Zdravko Marić povrijedili načela obnašanja javne dužnosti, a vezano za slučaj Agrokor.

Za povredu obavljanja javne dužnosti nije predviđena nikakva kazna.

Ministar Marić danas je, komentirajući odluku Povjerenstva, najavio da će poduzeti pravne korakes ciljem osporavanje odluke Povjerenstva.

“Bio sam na Povjerenstvu, dao svoje očitovanje, odgovarao na pitanja, nakon toga sam krenuo za Bruxelles. Jedino što sam vidio je bilo iz medija. Formalno pravno ja nisam dobio odluku pisanu. Kada je dobijem, detaljno ću proučiti i procijeniti na koji način i kako ću komentirati”, kazao je Marić.

“Prema ovome što sam do sada vidio, svakako mogu reći da ću se pripremiti i poduzeti pravne radnje kako i na koji način tu odluku osporiti”, rekao je i dodao da smatra da nije povrijedio načela djelovanja, kao što nije bio ni u sukobu interesa, što je Povjerenstvo ranijom odlukom potvrdilo.

Premijer je danas upitan za komentar takve odluke, naročito u svjetlu današnjih brojnih reakcija predstavnika oporbe koji traže ostavku ministra financija.

Nije imao vremena gledati višesatnu raspravu koja se odvijala pred Povjerenstvom, kazao je. “Vrlo jasno, Povjerenstvo se nije bavilo konceptom sukoba interesa, niti je on utvrđen kod ministra financija ni kod bivše potpredsjednice Vlade. Koliko mi je poznato, Povjerenstvo se bavilo načelima djelovanja”, rekao je premijer.

Plenković o nevjerodostojnosti Z. Marića i M. Dalić: Povjerenstvo se nije bavilo konceptom sukoba interesa, niti je on utvrđen

Nevjerodostojni Dalić i Marić, Povjerenstvo odlučilo, kazne nema

Facebook Komentari