Orban: Mađarski narod je sentimentalan i odnosi su dobri, ali imamo trn pod noktom….. Veliki sam prijatelj dr. Franje Tuđmana, ne znam je li to sad moderno

Na završetku jednogodišnjeg hrvatskog predsjedanja Srednjoeuropskom incijativom (SEI) u Zagrebu se u ponedjeljak i utorak održava summit te organizacije na kojem će o temama sigurnosti i gospodarstvu razgovarati šest premijera i visoka razina drugih sudionika. Jedan od njih je i premijer Mađarske Viktor Orban, piše N1.

Orbanov je dolazak u fokusu interesa, budući Hrvatska s Mađarskom ima nekoliko otvorenih pitanja, među kojima je odbijanje Budimpešte da izruči predsjednika MOL-a Zsolta Hernadija za kojim je Hrvatska raspisala tjeralicu po tužbi da je bivšem HDZ-ovu premijeru Ivi Sanaderu dao mito kako bi ovaj prepustio upravljačka prava u INA-i Mađarima.

Viktor Orban stigao je u ponedjeljak oko 13 sati u Banske dvore.

”Ovaj posjet potvrda je da je dijalog koji vodimo pokazao želju obje zemlje da nastavimo razvijati gospodarsku suradnju”, kazao je, nakon sastanka s mađarskim kolegom, premijer Plenković.

”Govorili smo i o odnosu INA-MOL. Postoji dobra volja na obje strane da se ti problemi riješe, da ne opterećuju razvoj boljih odnosa u svim ostalim područjima”, rekao je hrvatski premijer.

INA-MOL i LNG

Premijer Plenković rekao je da je otvorena sezona za zakup kubičnih metara plina u budućem LNG-u do 20. prosinca.

“Naš je dojam da Mađarska razumije koliko je projekt važan za Hrvatsku i ovaj dio Europe, za pitanje energetske neovisnosti i diverzifikacije energetskih pravaca. Smatramo da će u sljedećim danima biti nastavljeni razgovori na razini ministara koji su zaduženi za pitanje energetike. Očekujemo pozitivan dogovor koji bi omogućio realizaciju projekta”.

Komentirajući odnose između INA-e i MOL-a, Plenković je rekao da je na strani Hrvatske angažirana država, a na strani MOL-a kompanija.

“To je ključna razlika. Naša stajališta su nepromijenjena, ključno je postići dogovor o onome što se zove cijena, za to predstoje razgovori, a naš je cilj da, dok se do dogovora ne dođe, međusobni odnosi između dioničara budu bolji, kvalitetniji i omogućuju bolje poslovanje i korist Hrvatskoj i INA-MOL-u. Tako da su pozicije iste”, rekao je Plenković.

Orban se nadovezao da je za Mađarsku to interkompanijsko pitanje i da je država uključena jer ima paket dionica od 25 posto.

“Moraju se donijeti odluke na razini kompanija, ako me tko pita, ja ću reći ono što ne treba – ne moramo na silu. Ako Hrvati i Mađari ne mogu surađivati vezano za jednu kompaniju, ne trebaju to činiti. Treba ići svatko svojim putem. To znači da bi Hrvatska trebala otkupiti INA-u”, rekao je Orban.

Ulazak Mađarske u LNG je pak za Orbana pitanje cijene.

“Plin ima sve manju ulogu u mađarskom energetskom sustavu, trenutno gradimo nuklearnu elektranu, ušli smo u investicije oko solarnih elektrana. To su investicije koje će se uspostaviti nakon dugo vremena, u međuvremenu plin ima važnu ulogu, a bitna nam je cijena. Plin najjeftinije nabavljamo od Rusa preko cjevovoda, drugi najjeftiniji je iz Rumunjske i tamo se radi interkonekcija s mađarskim sustavom. Treća najjeftinija opcija je iz Slovačke, a Hrvatska je četvrta. Sve se vrti oko cijene. Ako možemo naći poslovni model povoljan za Mađarsku, možemo surađivati”, rekao je.

Potjernica za Hernadyijem je pravno pitanje, ne međudržavno

Iako je isticao dobre odnose i trgovinsku suradnju dviju zemalja, mađarski premijer je ipak rekao kako “imaju određenu gorčinu u ustima”.

“Obzor naših odnosa nije potpuno bez oblaka. Vjerojatno je poznat osjećaj kada zdrav organizam reagira na trn pod noktom i dolazi do zapaljenja tog nokta. Nije velika stvar, ali utječe na raspoloženje čovjeka. Moramo izvući taj trn ispod nokta”, rekao je Orban.

Na pitanje je li potjernica za glavnim čovjekom MOL-a možda taj trn u noktu, Orban je odgovorio: “Mi to smatramo pravnim pitanjem, a kod nas se politika ne upliće u pravna pitanja, nismo se uplitali do sada, nećemo to raditi ni ubuduće. Pravosuđe mora ići svojom logikom i svojim putem. Neću sklapati tajne dogovore vezano ni za kakve pravne probleme. Ja striktno podržavam potpuno razdvajanje međudržavnih odnosa i međunarodnog prava”.

“Ova hrvatska Vlada jako dobro zna što je podjela vlasti, koje su zadaće pravosudnih tijela i izvršnih vlasti. Ne namjeravamo se miješati u pravosudna pitanja”, rekao je pak premijer Plenković.

“Nije normalno stanje da su ovdje dvije države koje jedna na drugu gledaju kao saveznice, usto su susjedne države, a hrvatski predsjednik Vlade nije boravio kod nas već šest godina, a ja nisam bio u Hrvatskoj sedam godina. Tijekom prethodnih mjeseci smo vodili brojne pregovore, a ja sam danas došao u cilju promjene ove nepovoljne situacije i da vratimo naše odnose”, rekao je Orban, prenosi N1.

Orban je istaknuo da je mađarski narod je sentimentalan i odnosi su dobri…..

“Sadašnje stanje mene čini nesretnim. Suradnju s Hrvatskom počeo sam još 90-ih godina, bio sam zastupnik parlamenta kada se ovdje vodio Domovinski rat. Uvijek sam bio prijatelj predsjednika Tuđmana, ne znam je li to moderno ili ne, rekao je Orban.

Facebook Komentari