Nevjerodostojni Dalić i Marić, Povjerenstvo odlučilo, kazne nema

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nakon sedam sati donijelo odluku da su Martina Dalić i Zdravko Marić povrijedili načela obnašanja javne dužnosti, a vezano za slučaj Agrokor.

Članovi Povjerenstva su se oko 18 sati povukli na glasovanje, a par minuta prije 19 sati predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković je pročitala odluku.

Povjerenstvo je većinom glasova donijelo odluku da je ministar Zdravko Marić u tzv. aferi Hotmail povrijedio načelo obavljanja javne dužnosti, a također i Martina Dalić.

Za povredu obavljanja javne dužnosti nije predviđena nikakva kazna.

Prije nego je donesena odluka, dvoje članovam Povjerenstva pred kamerama suprotstavilo izvjestiteljici, inzistiraju da je obaveza Martine Dalić bila spriječiti imenovanje Ante Ramljaka na funkciju izvanrednog povjerenika.

Prije objave odluke Povjerenstva, izvjestiteljica je zaključila: “Dužnosnica nije okupila neformalnu radnu skupinu, već je to bio koalicijski dogovor. Članovi skupine su od premijera zamoljeni za diskreciju. Nismo utvrdili interesnu povezanost Dalić s članovima radne skupine.”

“Dalić je propustila izvijestiti javnost tko je pisao zakon. Dužnosnica nije bila transparentna. Nakon što je Zakon izišao u javnost nije više bilo razloga da se čuvaju imena u tajnosti”, navela je izvjestiteljica.

Nakon što je izvjestiteljica iznijela zaključak, pred Povjerenstvom govori Martina Dalić.

“Nisam ni odabrala ni okupila neku radnu skupinu, a još manje tajnu skupinu, niti sam samostalno odlučivala. Pomoć vanjskih stručnjaka dogovor je koalicijskih partnera i u tome je sudjelovao velik broj dužnosnika”, kazala je Dalić ističući da su njihova imena poznata te da ih zbog toga neće navoditi.

“Insinuacija je da su odredbe o sukobu interesa namjerno izvučene iz zakona o Parmalatu. Tamo piše tko ne može biti povjerenik”, dodala je.

“Zahvalu za Zakon o izvanrednoj upravi zaslužuju i konobari u Vladi koji su s nama ostajali do tri ujutro”, kaže Dalić članovima Povjerenstva.

“Sve je kulminiralo u svibnju, atmosferom javne hajke, a cilj tog političko-interesnog događaja bio je srušiti Vladu. To je bio jedini način da do nagodbe ne dođe”, nastavlja Dalić pred Povjerenstvom za sukob interesa.

“Privatnog interesa ovdje ne mogu vidjeti niti u tragovima”, nastavlja Dalić u obraćanju članovima Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, prenosi N1.

“Objava mailova nije motivirana javnim interesom. Neki ljudi tražili su da se njihova imena ne povezuju s ovim procesom. Nije se radilo o tajnoj skupini, o nekoj mojoj skupini”, nastavlja Dalić objašnjavati svoju ulogu aferi Hotmail.

“Opet se vraćamo na to tko je pisao zakon? Ja sam veliki pobornik transparentnosti. Ja bih očekivala da se to kodificira. U ovoj situaciji je završilo kako je završilo. I to je bio prvi put. Nikada nitko nije pitao tko je pisao zakon”, kazala je Dalić.

Petrov: Nisam bio u kontaktu s Borg grupom

Šef Mosta Božo Petrov satima je čekao da da iskaz pred članovima Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o ulozi Dalić aferi Hotmail.

Petrov je krenuo objašnjavati da postoji razlika između financijske skupine i Borg skupine. “Uloga financijske skupine bila je da analizira financijske podatke koncerna. Mandat za bilo što drugo od strane Mosta nisu dobili”, kaže Petrov Povjerenstvu.

A s Borg skupinom, kaže Petrov, nije bio u kontaktu.

“Paralelno su se odvijala dva procesa. Jedan je bio analiza financijskih podataka, a drugi pisanje zakonskog rješenja. U ovome prvom procesu sam sudjelovao na ponekim sastancima, kako sam vidio u medijima. A ovaj drugi proces, što vas zanima, to su pitanja za drugu adresu”, kaže Petrov.

“Ja jesam imao nekoliko sastanaka sa skupinom Borg, što sam nakon godinu dana shvatio, ali sam tada mislio da razgovaramo o analizi stanja u Agrokoru”, kazao je Petrov.

“Radnu skupinu inicirali smo premijer Plenković i ja u našim razgovorima, ali samo da se analizira financijsko stanje u Agrokoru”, dodao je.

Članovi Povjerenstva pokušali su od Petrova dobiti odgovor koja je razlika između financijske skupine i skupine Borg.

“Skupinu Borg čine financijski stručnjaci i pravnici”, pokušao je objasniti Petrov.

Nakon što je Petrov dao iskaz, Dalić ga je pred Povjerenstvom ispitivala.

“Je li točno da je Todorić tražio sastanak u Vladi na vaš nagovor, što niste rekli predsjedniku Vlade?”, pitala je Dalić Petrova.

Dalić se pisano očitovala

Martina Dalić u pisanom očitovanju smatra da se predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Nataša Novaković, treba izuzeti od odlučivanja u predmetu Agrokor, jer je radila za Hrvatsku udrugu poslodavaca. U pismenom očitovanju Povjerenstvu, Dalić je napisala i da Matić, Ramljak, Korunić nisu njeni prijatelji, a da Bricelja i Besaka nikada ranije nije upoznala.

Dalić je rekla da nije poznavala nikoga od četiri pravna stručnjaka koji su sudjelovali na sastanku za Agrokor, kojim je predsjedao premijer Andrej Plenković, pa je stoga i njezina veza s odvjetnikom Borisom Šavorićem – nikakva, stoji u očitovanju.

Dalić je u očitovanju pred Povjerenstvom također spomenula da je irelevantno što je koristila adresu Hotmaila te da nije ništa skrivala.

Tu adresu koristim više od 10 godina i jedna je od 4 adrese koje koristim, stoji u očitovanju Dalić.

Proces rješavanja krize u Agrokoru vodio se diskretno, dok N1 nakon mjesec dana nije objavio priču, stoji u očitovanju Dalić prema Povjerenstvu.

Netočni su navodi Povjerenstva da nisu poštivana načela transparentnosti. Učinak propisa provjerava su u roku o dvije godine. Situacija nije ostavila dovoljno vremena za savjetovanje s javnošću. Dogovoreno je da se Bricelju ponudi mjesto izvanrednog povjerenika, a Ramljaku mjesto zamjenika. Bricelj je prihvatio, a Ramljak odbio. No 7. travnja navečer Bricelj je odbio, a na sastanku s Plenkovićem, 9. travnja, Ramljak je prihvatio biti povjerenik. Složio se i Božo Petrov, stoji u opsežnom očitovanju Martine Dalić Povjerenstvu.

Nisam prekršila načela zakona o sukobu interesa jer se radilo o kolektivnom poslu i dala sam osobni doprinos tom procesu, zaključuje Dalić u pisanom iskazu.

Facebook Komentari