HRT izazvao incident, pripojio ukrajinski Krim Rusiji, reagiralo Veleposlanstvo Ukrajine…

Veleposlanstvo Ukrajine uputilo je HRT-u oštar prosvjed zbog ”tehničke pogreške ili svjesne provokacije” koja je nastala u jučerašnjem Dnevniku tijekom intervjua s ministricom Marijom Pejčinović-Burić.

Tijekom razgovora grafika je prikazivala kartu na kojoj je ”Autonomna Republika Krym, koja je neodvojivi dio Ukrajine, prikazana kao teritorij Ruske Federacije”, stoji u reakciji. – Takvo iskrivljavanje informacije smatramo neprimjerenim te izazovom teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine – navodi veleposlanstvo te dodaje kako su uvjereni da HRT, ”kao autoritetni medija-resurs Republike Hrvatske, ne može biti u suprotnosti i službenom stavu Vlade Republike Hrvatske koja čvrsto podupire suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine”.

Veleposlanstvo zahtijeva javnu ispriku radi ”širenja iskrivljene informacije” te mole da se poduzmu mjere s ciljem sprečavanja ponavljanja takve situacije.

Na upit Večernjaka iz HRT-a su poslali očitovanje: Hrvatska radiotelevizija nije ni s kakvom namjerom u središnjem Dnevniku (HTV1) 2. prosinca 2018. godine pripojila ukrajinski poluotok Krim Ruskoj Federaciji, nego je prilikom izrade grafike (prijepisa zemljopisne karte iz elektroničkog u televizijski sadržaj), a obzirom na to da službene karte nije bilo, karta slučajno povučena s Wikipedije. Prikazani sadržaj dakle nije nastao u programu Hrvatske radiotelevizije, već je preuzet s internetske stranice: https://en.wikipedia.org/wiki/Central_European_Initiative#/media/File:CEI_members.svg

Ispriku je uvažio otpravnik poslova Veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj, g. YAROSLAV SIMONOV.

Facebook Komentari