Bandić izbacio Esih, Hasanbegovića i ekipu iz koalicije, traže se Pokemoni za donošenje proračuna

Jelena Pavičić Vukičević naglasila je da Neovisni za Hrvatsku više nisu koalicijski partner i pozvala ih je da odstupe s funkcija. Tako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić okrenuo je leđa Zlatku Hasanbegoviću i u potrazi je za novim partnerima.

”Za desetak dana je sjednica Gradske skupštine na kojoj je najvažnija tema proračun Grada Zagreba za 2019., a iz sporazuma iz 2017. se povukao Neovisni za Hrvatsku”, rekla je Jelena Pavičić Vukičević.

Dodala je da su kao glavni partneri svjesni da su izgubili koalicijskog partnera. ”Neovisni za Hrvatsku su putem medija najavili da neće podržati proračun, a naš Klub nije zbog toga bio nervozan”, rekla je zamjenica gradonačelnika. Poručila im je da ne mogu koristiti samo prava, a ne i obveze spomenuvši da su ostali na dobivenim funkcijama, a ne žele prihvatiti proračun. ”Neka ostanu na funkcijama, ako im je fotelja važnija od obraza”, zaključila je.

”Stalno smo slušali da su moralna vertikala pa ih pozivamo da moralno odstupe iz koalicije”, zaključila je i rekla da se moraju odreći i benefita koje imaju temeljem sporazuma. ”Sporazum je raskinut, nemamo što više raskidati”, rekla je.

Esih: ”Neka nam nova većina skine glave”

Šefica stranke Neovisni za Hrvatsku Bruna Esih rekla je za DNEVNIK.hr da je konferencija za medije bila bespredmetna jer nisu rekli ništa što već nije poznato. ”Ako postoji nova većina, oni mogu dignuti ruke i skinuti nam glave”, rekla je Esih. Neće se sami povući s funkcija. ”Pa zašto bismo, postavila nas je većina, neka nas nova većina i smijeni”, zaključila je Esih.

Na pitanje kako će namiriti tri ruke koje im sad nedostaju, Pavičić Vukičević je odgovorila da zastupnici nisu ruke nego i mozak i srce. ”Sad se tek predaju amandmani na proračun”, podsjetila je i pozvala sve da predlože pa će vidjeti hoće li ih prihvatiti. Deset dana je dovoljno, kaže. Ocijenila je da su im Neovisni za Hrvatsku zapravo napravili uslugu i da će im sada biti lakše pregovarati.

No, neće im biti lako. Oporbeni zastupnici javno su rekli da će biti protiv proračuna i da žele rušiti Bandića, pa im sad zbog svjetla reflektora nije lako promijeniti mišljenje.

Sve se zakuhalo dolaskom Palme u Zagreb

Razmirice Milana Bandića i Neovisnih za Hrvatsku počele su odavna, a okidač za rasplamsavanje loših odnosa bio je dolazak kontroverznog srbijanskog političara, nekad Arkanova suradnika, Dragana Markovića Palme u Zagreb.

Neovisni za Hrvatsku tražili su ispriku gradonačelnika Milana Bandića. On je to shvatio vrlo ozbiljno i ispričao se u više navrata, pa i plaćenim oglasom u novinama, znajući da mu je bitno tih pet ruku koje u Skupštini imaju Neovisni za Hrvatsku.

No, oni se nisu impresionirali isprikom i zaprijetili su da će napustiti koaliciju. Oporba želi srušiti proračun a krajnji im je cilj rušenje Bandića s mjesta gradonačelnika. Hasanbegović je prije mjesec dana pozvao oporbene zastupnike da pokažu da imaju 21 potpis kojim traže raspuštanje Skupštine, pa da će im tada njegova stranka dati pet potpisa svojih gradskih zastupnika.

U slučaju raspuštanja Skupštine, Zagrepčani bi iduće godine na izbore, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari