Orban u Hrvatskoj: Prvi posjet u 7 godina popraćen neriješenim pitanjima i zategnutom atmosferom

Mađarski premijer Viktor Orban u ponedjeljak stiže u posjet Hrvatskoj. Sudjelovat će na sastanku na vrhu Srednjoeuropske inicijative, ali će održati i sastanke s državnim vrhom. U toplo-hladnim odnosima dviju zemalja, tema je puno.

Izravan, bez dlake na jeziku i svojeglavi premijer Mađarske Viktor Orban stiže u Zagreb. Sastat će se s hrvatskim premijerom i predsjednicom.

”Predsjednica Republike Hrvatske zalaže se za dobrosusjedske odnose i jačanje sveukupne suradnje sa svim susjednim državama. U tom duhu pozdravljaju se i pomaci u odnosima s Mađarskom do kojih dolazi snažnijim dijalogom između dviju Vlada na najvišim razinama. Jedino se u takvom ozračju i mogu rješavati pojedina otvorena pitanja”, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Zbog INE i MOL-a godinama zategnuti odnosi dviju zemalja, naglo su se poboljšali nakon rujanskog glasovanja u Europskom parlamentu. Odlučivalo se o ukidanju glasačkih prava Mađarskoj jer krši europske vrijednosti, a HDZ-ovi europarlamentarci redom su glasovali protiv. Viktor Orban zahvalio je ukidanjem blokade za ulazak Hrvatske u OECD – Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj, a onda su odnosi naglo zahladili. Hrvatska ponovno traži uhićenje predsjednika MOL-a Zsolta Hernadija.

”Ne može se pronaći rješenje ako se ne razgovara. Zato i ja ovaj posjet Predsjednika vlade Mađarske Hrvatskoj i susrete sa predsjednicom Republike i predsjednikom Vlade pozdravljam”, rekao je Miro Kovač, predsjednik saborskog Odbora za vanjske poslove.

Za razliku od vladajućih, oporba od ovih razgovora za Hrvatsku ne očekuje ništa.

”Odnosi s Mađarskom su složeni. To je jedna stvar. I druga stvar, da li će Hrvatska izvući deblji kraj u susretu s Mađarskom, na žalost zbog nedjelovanja ove Vlade, zbog toga što smo propustili djelovati kad je bilo vrijeme, hoće”, komentirao je Davor Bernardić.

Odnosi Mađarske i Hrvatske na najnižim granama bili su u vrijeme vlade Zorana Milanovića i migrantske krize. U odnosu na tada su se poboljšali, ali najnovija događanja pokazuju kako su još uvijek daleko od sjajnih. Velike pomake tijekom Orbanova posjeta Zagrebu stoga je teško očekivati, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari