VIDEO Kaos i nasilje na ulicama Pariza, barikade na Elizejskim poljanama – policija na prosvjednike krenula i suzavcem

Policija i prosvjednici sukobili su se u Parizu tijekom trećeg vikenda prosvjeda zbog rasta cijena goriva.

Policija je ispalila jedan suzavac na prosvjednike iz pokreta “žutih prsluka”, no kad ih to nije zaustavilo, ispaljeno ih je još. Najmanje 16 osoba je uhićeno.

Tisuće Francuza su na ulicama u znak prosvjeda zbog visokih cijena goriva i troškova života, javlja BBC.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron ranije tijekom tjedna uspio je primiriti tenzije, no istaknuo je kako neće odustati od poreza na gorivo.

Kazao je kako je to ključni dio buduće energetske strategije Francuske u borbi protiv globalnog zatopljenja, no dodao je i kako je otvoren za ideje kako se porez može primijeniti.

Sukobi krenuli prije početka prosvjeda
Taj njegov govor nije primirio Francuze. Sukobi s policijom u subotu su započeli i prije službenog početka prosvjeda u centru Pariza.

Policija je pokušala barikadama zaštiti popularan bulevar Elizejske poljane, simbol velegradske raskoši. Nekoliko trgovina, banaka i kafića zaštitilo je prozore uoči prosvjeda.

Policija je bacila suzavac kako bi rastjerala prosvjednike od kojih su neki nosili maske na licu dok su pokušavali srušiti barikade pred popularnim turističkim bulevarom. Brojni policajci u zaštitnoj opremi poprskani su žutom bojom koju nose prosvjednici.

Prosvjednici na ulicama Pariza hodaju u žutim prslucima koje zakonom moraju imati u svakom vozilu, blokiraju promet na okolnim ulicama i stvaraju gužve u centru francuskog glavnog grada.

Rastući bijes zbog visokih troškova života i rasta cijena goriva bili su povdom prosvjedima i proteklih vikenda, kada je većina prosvjednika ostala mirna. No, jedna je osoba umrla kad je u nju udario vozač u prometnom kaosu koji je nastao.

Nekoliko dana kasnije, preminuo je i motociklist na kojega je, u vrijeme prosvjeda, naletio kombi, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari