Grmoja: Smjena Bertoša Kušen trebala bi biti tek početak ozbiljne istrage u MVEP-u

Mostov politički tajnik Nikola Grmoja komentirao je odlazak Lorete Bertoša-Kušen iz MVEP-a.

Podsjetimo, Vlada je u petak na zatvorenom dijelu sjednice, na osobni zahtjev razriješila glavnu tajnicu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Loretu Bertoša-Kušen, a državnom službeniku Petru Uzorincu dala ovlaštenje da od 1. prosinca pa do provedbe javnog natječaja za imenovanje, a najduže do šest mjeseci, obavlja poslove glavnog tajnika Ministarstva.

Grmoja je na Facebooku komentirao odlazak s funkcije Lorete Bertoša-Kušen.

“1.Pogledajte konkretna pitanja koja sam ponovno prije dva dana postavio ministrici Pejčinović Burić, nakon čega je jučer premijer Plenković potpisao odluku o smjeni glavne tajnice MVEP-a Lorete Bertoša-Kušen.

2. I nakon ove smjene inzistirat ću na konkretnim odgovorima na konkretna zastupnička pitanja od ministrice Pejčinović Burić o protupravnom višegodišnjem trošenju i prisvajanju državnog novca u veleposlanstvima u Washingtonu i Canberri.

3. Zaposlenik MVPEI-a Damir Sabljak zbog ovog je slučaja udaljen iz Ministarstva, a USKOK ga je, kao podnositelja prijave, odbio pozvati na saslušanje i odbio mu je uručiti rješenje o odbačaju prijave – iako je na javnoj sjednici saborskog Antikorupcijskog vijeća u listopadu, glavni inspektor Ministarstva Damir Božić, suočen s dokumentima, priznao da su službene osobe Ministarstva godinama kršile Pravilnik o unutarnjem redu MVPEI-a dok su lažnim rasporedom u Sydneyu omogućavale višegodišnje protupravno prisvajanje državnog novca isplaćivanjem plaća i nadoknada i dosadašnjoj glavnoj tajnici ministarstva Loreti Bertoša Kušen.

4. Smjena glavne tajnice Bertoša Kušen trebala biti tek početak ozbiljne istrage u ovom ministarstvu i na tome ću inzistirati.”

Share This Article