22.6 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Ramush Haradinaj: Srbija želi stvoriti etnički čistu državu, oduzeti ljudima državljanstvo i...

Ramush Haradinaj: Srbija želi stvoriti etnički čistu državu, oduzeti ljudima državljanstvo i protjerati ih iz njihovih domova

“Srbija želi stvoriti etnički čistu državu, oduzeti ljudima državljanstvo i protjerati ih iz njihovih domova, što je ‘previsoka cijena’ koju nudi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za priznanje neovisnosti Kosova”, napisao je kosovski premijer Ramush Haradinaj u autorskom tekstu za The Washington Post naglašavajući da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, uz podršku Rusije, nudi priznanje u zamjenu za dio teritorija Kosova.

“Pred stalnim napadima iz Srbije, čiji je cilj ugrožavanje suvereniteta, sigurnosti i prosperiteta Kosova, ima nekih koji bi voljeli da se Kosovo uvuče u tzv. mirno etničko čišćenje na Balkanu. To je kratkovidan pokušaj da se popusti pred nasilnikom u nadi da će nasilje prestati. Mi to nećemo učiniti. Umjesto toga ćemo se usprotiviti onima koji nas pokušavaju iskoristiti, a istovremeno ćemo raditi u pravcu dugotrajnog i sveobuhvatnog mira”, napisao je Haradinaj dodajući da su Srbija i njena saveznica Rusija odbile priznati suverenitet Kosova. Dodao je i da su se borili da blokiraju primanje Prištine u UN, kao i da je Srbija, kršeći Bruxelleski sporazum o normalizaciji odnosa, radila prema tome da blokira put Prištine prema članstvu u EU i mnogim međunarodnim organizacijama.

Između ostalog, Haradinaj je napisao da se od Kosova traži “da načini nemoguć izbor koji bi umanjio žrtve američkih vojnika, ugrozio stabilnost regije i zaprijetio američkim saveznicima“. Analitičari su uvjereni da tekstom koji je premijer Ramush Haradinaj objavio u The Washington Postu želi potaknuti administraciju Donalda Trumpa, koja u zadnje vrijeme pasivno gleda na situaciju na Kosovu, i podsjetiti je kako, u slučaju da na Kosovu dođe do rata, prvi će stradati američki vojnici predvodnici međunarodnih snaga KFOR-a. Nema sumnje da se dolaskom Johna Boltona, savjetnika američkog predsjednika Trumpa za nacionalnu sigurnost, smanjio američki interes za Kosovo jer javna je tajna da je Bolton jako dobar s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Izvor blizak kosovskom predsjedniku Hashimu Thaçiju kazao je za Večernji list da je ideja o razgraničenju, odnosno podjeli Kosova došla upravo od Johna Boltona koji pokušava nagovoriti američkog predsjednika Donalda Trumpa da vrši pritisak na kosovske dužnosnike da pristanu na podjelu Kosova. Predsjednik Kosova Hashim Thaçi u zadnje je vrijeme izložen velikim pritiscima najvećeg saveznika Kosova SAD-a da pristane na sporazum o razgraničenju sa Srbijom prema kojem bi u konačnici Srbija sebi pripojila sjever Kosova. Kada se predsjednik Thaçi nije više mogao oduprijeti pritiscima da prepusti Srbiji sjever Kosova, tražio je u zamjenu Preševo, Medveđe i Bujanovac što je potvrdio u ekskluzivnom razgovoru za Večernji list.

Međutim, predsjednik Thaçi kazao je kako se “ni pod kojim uvjetima i okolnostima ne može pregovarati o Mitrovici, Gazivodama i Trepči.”

– Ja u tome ništa ne vidim sporno. Svakako, to će biti jedan proces razumijevanja, mirovni proces, te obostrani sporazum. Ako predsjednik Vučić i ja dogovorimo mirovni sporazum, nitko ne može biti protiv toga. Ja svojom idejom i prijedlogom izbjegavam podjelu Kosova, a samim tim i stvaranje zajednice srpskih općina što bi u neku ruku bila nova Republika Srpska na Kosovu koja bi potpuno bila izvan funkcije Republike Kosovo. Mi nećemo dopustiti da se to dogodi. Pogrešan je pristup onih koji uspoređuju Kosovo s BiH. BiH je potpuno različit, kompliciraniji i stariji problem i bit će ga teže riješiti nego kosovski problem. Ako kosovski slučaj bude presedan, bit će to pozitivan presedan, ni u kojem slučaju negativan. U slučaju postizanja sporazuma, njime nikako nećemo ugroziti prijateljske zemlje u regiji – kazao je predsjednik Thaçi u intervjuu za Večernji list.

Za razliku od predsjednika Thaçija, premijer Ramush Haradinaj protivi se bilo kakvoj razmjeni teritorija, odnosno razgraničenju jer smatra da je to igra vatrom koja bi svaki čas mogla zapaliti čitavu regiju, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike