U pomoć policiji za Advent stižu i strani policajci; Koristite tramvaj i taksi; Čuvajte se džepnih krađa

Policijska uprava zagrebačka održala je konferenciju za medije o nadolazećem zagrebačkom Adventu.

Načelnik Sektora policije Davor Posilović pojasnio je da će mjere sigurnosti tijekom zagrebačkog Adventa podrazumijevati prometnu, interventnu, protueksplozivnu službu te pripadnike krim policije u civilu.

“Dobili smo ispomoć iz drugih dijelova Hrvatske, ali ćemo većinu mjera odraditi vlastitim snagama”, kaže.

Zagrebački Advent odvija se od ove subote do 6. siječnja iduće godine.

“Da bi se postigla primjerena razina sigurnosti, a omogućio normalan život u Zagrebu, osmišljene su mjere regulacije gradskog prometa.”

Dodaje da je, prema podacima Turističke zajednice Grada Zagreba prošle godine u vrijeme Adventa Zagreb posjetilo više od 120 tisuća posjetitelja, koji su ostvarili više od 230 tisuća noćenja.

“Gledajući listu zemalja odakle dolazi najveći broj posjetitelja, ostvarili smo i međunarodnu suradnju s kolegama iz Njemačke i Austrije, da u vrijeme Adventa upute policijske službe”, kazao je. I dalje se čeka odgovor, ali pretpostavlja da će se u tjednu uoči Božića zagrebačkim kolegama pridružiti dva službenika iz Njemačke i dva iz Austrije. Ukupan broj policijskih službenika nisu željeli iznositi, ali su pojasnili da će broj službenika ovisiti o danima odvijanja – bit će vidljiviji od srijede do nedjelje.

“Prostor odvijanja Adventa obuhvaća 13 prostornih cjelina”, objasnio je, a obuhvaća prostor najljepših gradskih trgova. Uključena je i vila Prekrižje, a i Zoološki vrt. Za sva područja, kaže, osiguran je javni gradski prijevoz.

‘Koristite vozila javnog gradskog prijevoza i taksi prijevoz’

“Procijenili smo da bi način odvijanja prometa bio na dva načina – od ponedjeljka do četvrtka, kada je manji broj posjetitelja, važit će zabrana prometa zapadnom stranom Zrinskog trga od 17 do 23 sata, oko 18 sati vrijedit će i zabrana tramvajskog prometa ako bude potrebno zbog broja pješaka. U petak, subotu i nedjelju od Glavnog kolodvora do Trga bana Jelačića zabrana prometa trajat će od 17 do 24 sata i obustavljat će se tramvajski promet ako bude potrebno. Dostava u zoni adventa vršit će se od ponoći do 10 sati”, rečeno je u PUZ-u.

Uvest će se i poseban režim prometa Gajevom ulicom. Zabrana prometa bit će na snazi od 17 do 24 sata, osim vozila stranaka i taksija. Dodaju i da su sve informacije dostupne na stranicama Policijske uprave zagrebačke, a imaju i savjet za posjetitelje – koristite vozila javnog gradskog prijevoza i taksi prijevoz.

‘U vrijeme Adventa iskaču džepne krađe’

“Policijska uprava zagrebačka, u suradnji s Ravnateljstvom policije i PU Međimurskom osigurat će mobilni informativni centar, kombi u kojem će policijski službenici građanima i posjetiteljima davati savjete o samozaštitnom ponašanju.”

“Izuzetno nam je važno pratiti stanje i kretanje kriminaliteta. Imamo negativne trendove što se tiče sveukupnog broja kaznenih djela, ali u vrijeme Adventa iskaču džepne krađe, zato uložite dodatni napor po pitanju samozaštitnog ponašanja”, zaključuju u PUZ-u, prenosi N1.

Facebook Komentari