Skupocjene darove katarskog emira primili i premijer i Predsjednica RH; Evo što Pernar mora s darovanim satom

Ručni sat vrijedan više od 30.000 kuna, koji je zastupnik Živog zida Ivan Pernar dobio od šeika Hamada bin Khalifa Al Thanija, nije jedini skupocjeni dar koji je katarski emir donio u Hrvatsku prigodom nedavnog službenog posjeta Zagrebu, piše Večernji.

Vrijedne darove dobili su i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković, a radi se o statuama ptice i oriksa. Darovi nisu uručeni u protokolu, nego su na Pantovčak i u Banske dvore stigli iz katarskog veleposlanstva, a predsjednica i premijer su, za razliku od Pernara, znali da skupocjene darove po zakonu ne mogu zadržati za sebe pa su ptica i oriks arhivirani s drugim protokolarnim darovima u Uredu predsjednice i Vladi.

Od kojeg su materijala skulpture nisu znali odgovoriti ni u Banskim dvorima ni na Pantovčaku, no po boji pretpostavljaju da je riječ o pozlaćenim predmetima. Vrijednost darova nisu procjenjivali. Iako se vjerojatno radi o skupocjenim predmetima, u oba slučaja riječ je i o statuama životinja koje u arapskom svijetu imaju i snažan simbolički značaj. Pozlaćena ptica koju je dobila predsjednica kod Arapa iz Zaljeva simbolizira prijateljstvo, ljepotu i mir. Oriks, s druge strane, simbolizira plemenitost, vjernost i ljepotu. Oriks je i katarski nacionalni simbol, a najviše tih prelijepih životinja živi u utočištu El-Maha, udaljenom sat vožnje od glavnoga grada.

ako su spremno odgovarali na pitanja o emirovim darovima, ni u Vladi ni u Uredu predsjednice jučer nisu bili skloni pokazati i fotografije skulptura. Za razliku od njih, Pernar se na društvenim mrežama ponosno pohvalio satom koji je od emira dobio posredstvom katarskog veleposlanstva. Pritom je zaboravio da kao državni dužnosnik ne smije primiti dar vredniji od 500 kuna, zbog čega se našao pod udarom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Mišljenje tog tijela zatražio je tek pod pritiskom medija, a tražeći upute što da učini sa satom, naglasio je da nije korumpiran i da od emira nije ni tražio ni primio nikakve usluge, piše Večernji.

Novinarima je, pak, ispričao da je, za razliku od premijera i predsjednice države, sat primio izvan protokola, nakon sastanka s ljudima iz katarskog veleposlanstva koji su htjeli čuti zašto Pernar u javnim istupima brani Palestince.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa Pernara će uputiti u zakonske obveze dužnosnika nakon što prime dar, a one se svode na predaju dara instituciji u sklopu koje djeluju. Pernar će, dakle, sat morati pohraniti u Saboru, gdje će biti jedini dosad darovan ručni sat.

U saborskoj evidenciji darova zasad se nalazi jedan sat, ali ne ručni, nego stolni, a tu su i ukrasne zdjele, tanjuri i pladnjevi, grafike, nalivpera, bakrorezi, monografije, fotomonografije, knjige, šalice za kavu, keramički vrč, vaze i plakete iz različitih materijala. U evidenciji je i jedna kaciga, no ne precizira se za koju namjenu, a tu su i različite makete parlamenata, uokvireni broš, ukrasne kutije, žlica za tortu, molitveni ćilim, stolni sat i dr. Darove su dosad dobivali predsjednici Sabora, a osim Pernarova sata nije evidentiran ni jedan dar skuplji od 500 kuna “običnom” zastupniku. Je li to zato što kao i Pernar ne znaju da trebaju prijaviti takve darove ili ih nisu dobili, ne zna se, piše Večernji.

Facebook Komentari