Porošenko zove NATO u pomoć na Azovsko more; Očekuje i njemačke ratne brodove, jer su tamo blokirana i tri njemačka plovila

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izrazio je nadu da su zemlje NATO-a spremne poslati svoje ratne brodove u Azovsko more kako bi podržale Ukrajinu i jamčile sigurnost u regiji.

Šef Ukrajine je to rekao u intervjuu njemačkom listu Bild.

Na pitanje jesu li njemački ratni brodovi već trebali krenuti prema Azovskom moru, Porošenko je rekao: “Njemačka je jedan od naših najbližih saveznika i nadamo se da su države u NATO-u sada spremne preseliti pomorske snage na Azovsko more kako bi pomogle Ukrajini i donijele sigurnost. ”

Rekao je kako ruski predsjednik Vladimir Putin razumije samo jedan jezik – jedinstvo Zapada. Međunarodna zajednica ne bi trebala prihvatiti ovaj još jedan čin ruske agresije, dodao je.

“Prvo je to bio Krim, onda istočna Ukrajina, sada želi Azovsko more. Njemačka se također mora pitati: što će Putin učiniti ako ga ne zaustavimo?” kaže Porošenko.

Po njegovom mišljenju, svijet bi trebao govoriti jednim glasom, a potrebno je odmah uvesti daljnje sankcije zbog ruske agresije.

“Putin mora odmah osloboditi naše vojnike i istodobno osigurati slobodnu međunarodnu plovidbu na moru”, rekao je predsjednik, dodavši kako su u Azovskom moru zaglavili ne samo ukrajinski brodovi nego i tri njemačke brodice.

25. studenoga, ruski granični brodovi počinili su agresivne akcije protiv ukrajinskih brodova koji su iz luke Odesa otplovili u luku Mariupolj. Ruske specijalne snage upotrijebile su oružje su i uzaptile tri ukrajinska broda i 24 pomorca u Kerčovom tjesnacu, prenosi Ukrinform.

Rusija blokirala ukrajinske luke u Azovskome moru

Facebook Komentari