Po alternativnim gorivima na začelju EU: LPG Summit u Rijeci okupio stručnjake u energetici i ekologiji

Ad

Ukapljeni naftni plin jedno je od domaćih alternativnih goriva koje se u potpunosti proizvodi u Hrvatskoj, a u Rijeci i Ivanić-Gradu proizvodi se jedno od najboljih i najkvalitetnijih goriva UNP u regiji, što je potvrdila i europska međunarodna autoplinska udruga. Ukapljeni naftni plin te mogućnosti koje pruža na putu prema niskougljičnome gospodarstvo ujedno su i glavne teme LPG Summita, koji se u Rijeci održava od 28. do 30. studenoga. Događanje će u tri dana trajanja okupiti više od 200 vrhunskih menadžera, stručnjaka i predstavnika tijela javne vlasti iz Hrvatske, susjednih zemalja i Europske unije, koji će analizirati trendove u energetici, ekologiji, prometu, ICT-u i povezanim industrijama, piše HGK.

Prema podacima Ministarstva zaštite okoliša i energetike, potrošnja UNP-a u Hrvatskoj je u porastu, oko 3% kontinuirano od 2015. godine. Sve više zemalja Europske unije i financijski potiče uporabu UNP-a, CNG-a i LNG-a ne bi li smanjili utjecaj štetnih emisija u okoliš, umanjili posljedice na zdravlje ljudi i maksimalno iskoristili dobrobiti u prometu, turizmu, građevinarstvu, poljoprivredi, industriji i drugim granama svojih gospodarstava.

„Iako potrošnja raste, to nije podatak koji nas može zadovoljiti. Hrvatska ukapljenoga naftnog plina, kao ekološki i ekonomski prihvatljivoga energenta, ima u suvišku. Umjesto da ga maksimalno iskoristimo za razvoj gospodarstva, ono odlazi u izvoz. Naime, u Hrvatskoj je uporaba alternativnih goriva (LNG, CNG i UNP) svedena ispod 3,5 %. S tim postotkom smo na začelju EU-a. To se mora promijeniti i to mora prepoznati i nova Strategija energetskog razvoja Hrvatske koja je u izradi,“ rekla je direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK Marija Šćulac Domac.

„Kako bi se potaknula potrošnja prirodnoga plina u Hrvatskoj, neophodno je sagraditi odgovarajuću infrastrukturu, točnije mrežu punionica za CNG (SPP) i LNG (UPP). Sa ciljem smanjivanja emisija NOx-a i CO2, posebice iz rabljenih, starijih i dizelskih vozila, država treba početi subvencionirati pregradnje motornih vozila. Treba iskoristiti dobre primjere zemalja EU koja sve više plinovita alternativna goriva (autoplin, CNG, LNG i biometan) koriste kao tranzicijska goriva za prelazak na niskougljični cestovni promet“, rekao je Josip Kelemen, predsjednik CNG, LNG i biometanske grupacije HGK.

„Svake godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kroz posebnu naknadu na motorna vozila ubire gotovo 200 milijuna kuna, od kojih se neznatan dio vraća u cestovni promet. Imamo i apsurdnu situaciju koja je u suprotnosti s Direktivom 94/14 EU, koja kaže da se jedno alternativno gorivo ne smije favorizirati na štetu drugoga. Naime, u Hrvatskoj se uredno favoriziraju električna motorna vozila na štetu svih drugih alternativnih goriva,“ rekao je Branimir Palunko, predsjednik Zajednice za UNP HGK.

Osim tema vezanih uz UNP (LPG) sudionici Summita razgovarat će i o drugim plinovitim gorivima poput stlačenoga prirodnog plina (SPP, CNG), ukapljenoga prirodnog plina (UPP, LNG) te bioplina kao sintetičkoga plina. Riječ je o plinovitim gorivima koja također nisu dovoljno prepoznata u tranziciji prema niskougljičnom gospodarstvu. U rad LPG Summita tradicionalno će se uključiti i domaća i inozemna znanstvenoistraživačka zajednica, ali i brojni studenti kao budući poslodavci ili zaposlenici u sektoru energetike ili zaštite okoliša, što je i posebnost poslovnoga skupa koji želi stvarati dobre temelje za svoje buduće suradnike ili znanstvenike.

Facebook Komentari