Sastala se vladajuća koalicija oko udomiteljstva, Čačić: Nema smisla sudjelovati u nekakvom duplom pasu, u kojemu HNS glumi da nešto liberalno predlaže, a HDZ glumi da ima nekakvog strateškog partnera; Bandićeva ideja o knjigama je izgleda usvojena

U Banskim dvorima sastala se vladajuća koalicija. Na dnevnom je redu bio predloženi Zakon o udomiteljstvu, koji će se sutra naći pred saborskim zastupnicima. Koalicijski partneri, HDZ i HNS, razilaze se u vezi s pitanjem treba li udomljivanje dopustiti životnim i neformalnim životnim partnerima, javlja HRT.

Vlada neće prihvatiti amandman HNS-a, no koalicija i parlamentarna većina neće zbog toga doći u pitanje, poručuje uoči sastanka premijer Andrej Plenković, a predsjednik Kluba HNS-a Milorad Batinić kaže da HNS neće glasovati za Zakon o udomiteljstvu, nego će biti suzdržan.

“Biti liberal znači imati svoje vrijednosti i poštovati prava svih manjina i štititi pravo izbora i slobode. To podrazumijeva da razumiješ kad je netko drugačiji od tebe, a ne da inzistiraš da “svi budu kao ja”. U takvim razgovorima i u ovoj koaliciji naprvljen je veliki iskorak u načinu funkcioniranja i politike i društva”, izjavio je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Zanimljiva je izjava Radimira Čačića koji kaže kako nema smisla sudjelovati u “nekakvom duplom pasu, u kojemu HNS glumi da nešto liberalno predlaže, a HDZ glumi da ima nekakvog strateškog partnera”.

Milan Bandić poručio je kako je najnormalnije da dijete ima mamu i tatu, a “Sve ostalo prepušta drugima”, piše HRT.

Nakon sastanka

Sastanak je trajao gotovo tri sata. Na dnevnom je redu, između ostalog, bio i predloženi Zakon o udomiteljstvu koji će se sutra naći pred saborskim zastupnicima.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak nakon sastanka je rekao da se radilo o redovnoj koordinaciji na kojoj su raspravljali i na kojoj je svatko iznio svoj stav.

“Ja sam dao stav HNS-a o Zakonu o udomiteljstvu, mi ćemo dati amandman, ostao sam kod toga. Ako se amandman ne prihvati, mi nećemo glasati za Zakon, bit ćemo suzdržavni. I to je to. Onda se ide na preispitivanje ustavnosti tog članka”, kazao je Vrdoljak.

Dodaje da nije bilo nikakvih prijepora, da se razgovaralo o nizu drugih tema pa tako i besplatnim udžbenicima: “Poruka je jasna – svaki će učenik u Hrvatskoj iduće školske godine imati osigurane udžbenike. O modelu, načinu i cijeni Vlada će razraditi model u idućih šest mjeseci”.

O aferi SMS, kaže Vrdoljak, nisu razgovarali.

“Mislim su teme o kojima smo danas pričali, o proračunu, udomiteljstvu, obrazovanju, udžbenicima, bitnije od ove nametnute teme”, rekao je Vrdoljak.

Facebook Komentari