Počinje prava zima: Temperature padaju ispod ništice, zbog orkanske bure zatvorena A1 kod Maslenice, a dijelove zemlje će opet prekriti snijeg

Pred nama je nekoliko pravih zimskih dana, temperature će ići i ispod nule. Još u srijedu, uglavnom prijepodne oblačnije s povremenim oborinama, u unutrašnjosti ponegdje i uz tanji snježni pokrivač.

Temperatura će u danima pred nama biti sve niža, osobito na kopnu gdje će u drugom dijelu tjedna jutarnja biti i 5 do 6 stupnjeva ispod nule, a ni dnevna neće baš često prelaziti u plus. Dojam hladnoće će još dodatno pojačavati vjetar sa sjevera, na kopnu umjeren, na udare i jak, a na moru će puhati jaka, olujna, podno Velebita povremeno i orkanska bura.

Zbog orkanske bure za sav promet zatvorena je autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje. Osobna vozila su preusmjerena na državnu cestu Gračac-Obrovac-Karin, a sva ostala vozila na DC1 Gračac-Knin, javlja HAK.

Ciklona će se polako odmicati dalje od nas, a sa zapada će jačati anticiklonalni greben – ta razlika u tlaku će podržavati vjetrovito vrijeme.

Tako da će i u srijedu na Jadranu biti jake, olujne, na udare, uglavnom podno Velebita i orkanske bure. Uz buru će biti djelomice sunčano, ali još uvijek na jugu nestabilno pa može pasti i malo kiše. Temperatura od 2 na sjevernom dijelu do 9 na jugu.

U kopnenim predjelima nas čeka oblačno jutro, moguće je i još malo snijega. Puhat će umjeren, na udare i jak sjeverni vjetar, a temperatura od -5 do nula.

Sredinom dana će oborine prestajati, sa zapada će se i razvedravati. Sjeverni vjetar će slabjeti, a temperatura će biti tek nekoliko stupnjeva iznad nule.

Na istoku Slavonije ostaje oblačno, ali oborina će biti rijeđa nego ujutro. I ovdje će vjetar slabjeti, a temepratura do najviše 3 stupnja. Na sjevernom Jadranu barem djelomice sunčano te vjetrovito s jakom, olujnom, na udare i orkanskom burom. Temperatura od 5 do 9, ali uz ovako jaku buru će se činiti hladnije.

U gorju će oborine polako prestajati, moguće je i postupno kidanje naoblake, temperatura oko ili malo ispod nule.

U Dalmaciji djelomice sunčano, još malo kiše može pasti na krajnejm jugu. Puhat će jaka, na udare i olujna bura, a temperatura uz obalu do najviše 12 stupnjeva, u unutašnjosti oko 4. I u nastavku tjedna ćemo imati zimsko vrijeme, temperatura će biti još niža, tako da će u drugoj polovini tjedna često i dnevna biti ispod nule.

U subotu nas čeka novo naoblačenje koje će donijeti slab snijeg. Na moru će još uglavnom u četvrtak biti jake i olujne bure koja će zatim slabjeti. Bit će pretežno sunčano, ali isto uz osjetno niže temperature, tako će ponegdje na sjevernom Jadranu i unutašnjosti Dalmacije jutarnja temperatura biti oko nule, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari