Ljekarnica koja je odbila izdati kontracepcijske tablete nije prekršila Kodeks

Povjerenstvo za etiku i deontologiju Hrvatske ljekarničke komore u svojoj odluci tvrdi da ljekarnica iz zagrebačke ljekarne nije prekršila Kodeks ljekarničke etike kada je zbog priziva savjesti odbila djevojci izdati ginekološki propisane kontracepcijske tablete.

“Povjerenstvo za ljekarničku etiku i deontologiju je na sjednici održanoj 23. studenog 2018., razmotrilo pristigli prigovor pacijentice po pitanju priziva savjesti magistre zaposlene u ljekarni. Prilikom razmatranja, na temelju zaprimljenih izjava same pacijentice, prozvane magistre i voditeljice ljekarne, uzete su u obzir sve okolnosti događaja te budući da nije bilo ugroze zdravlja i života, a pacijentici je lijek u istoj ljekarni izdan sutradan, Povjerenstvo je zaključilo kako je prozvana magistra postupila u skladu s Kodeksom ljekarničke etike i deontologije, članak 12, stavak 3. u kojem stoji da “Magistar farmacije ima pravo priziva savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika”, stoji u obavijesti o zaključku Povjerenstva.

“Nastavno na odluku Povjerenstva, Hrvatska ljekarnička komora, uvažavajući pravo pacijenta na uslugu izdavanja lijeka i pravo magistra farmacije na priziv savjesti, još jednom podsjeća članstvo na važnost organizacije posla u ljekarnama na način da svim pacijentima bude pružena kvalitetna ljekarnička usluga izdavanja i savjetovanja o primjeni lijekova. Iako je u ljekarničkoj mreži koja broji 1 187 ljekarničkih jedinica, prigovor na priziv savjesti kao razlog neizdavanja lijeka istaknut svega dva puta u proteklih pet godina, potrebno je poduzeti sve potrebne korake kako bi se osiguralo da pacijenti ni u takvim, dosad uistinu rijetkim i izoliranim slučajevima, ne budu uskraćeni za uslugu izdavanja lijeka”, stoji u obavijesti o zaključku Povjerenstva, prenosi RTL.

Podsjetimo, djelatnica jedne zagrebačke ljekarne odbila je pacijentici, mladoj djevojci, izdati ginekološki propisane kontracepcijske tablete. Pozvala se na priziv savjesti, a djevojku uputila da po pilule dođe drugi dan, kad ona ne bude u smjeni.

Facebook Komentari