Andrej Plenković je komentirao novi Zakon o udomiteljstvu i Zakon o pobačaju: Parlamentarna većina neće doći u pitanje zbog jednog amandmana

Ad

Nakon što je u Saboru branio proračun, premijer Andrej Plenković je komentirao novi Zakon o udomiteljstvu i Zakon o pobačaju.

Premijer Plenković je rekao da Vlada neće prihvatiti amandman HNS-a prema kojem bi se udomljavanje dopustilo životnim ili neformalnim životnim partnerima.

“Taj zakon se kvalitetno pripremao, on je kvalitetan okvir da se poboljša udomiteljstvo u Hrvatskoj”, rekao je Plenković. Dodao je da su u zakon ugrađena bolja rješenja nego te da svaka stranka ima svoja načela i vrijednosti. “Tako ih ima i HDZ koji o ovome ima jasan i principijelan stav. Moj osobni stav reflektira upravo ovakav sadržaj zakona kakav smo uputili u Sabor”, rekao je Plenković koji ne misli da se ovim Zakonom ne krši članak 14 Ustava RH.

Rekao je i da parlamentarna većina neće doći u pitanje zbog jednog amandmana.

“Nisam primijetio da je u vrijeme prvog čitanja bilo ove rasprave. Pogledajte malo zapisnike, nastup ministrice Murganić. Imam dojam da je kampanja krenula malo kasnije. To ništa ne mijenja u smislu konzistentnosti našeg stava. Vidjeli ste ovdje stranke i zastupnike koji nemaju trunke konzistentnosti – mislim konkretno na Most”, rekao je premijer.

Osvrnuo se i na zahtjev kluba Milana Bandića za besplatnim udžbenicima rekavši da je HDZ u načelu za besplatne udžbenike, ali da se treba sve precizno izračunati te da to nisu stvari koje se paušalno određuju.

Osvrnuo se na odnose u parlamentarnoj većini: “Svaka parlamentarna većina, koalicija, zahtijeva fleksibilnost, dijalog, kompromise… Postoje teme oko kojih se lakše dogovorimo, postoje teme na kojima se u ovo vrijeme, a vrijeme je usvajanje proračuna, malo više gleda kako će najšira javnost na neke teme gledati i kako će se skupiti neki politički poen. Ja na to gledam kao na dio političke utakmice”.

Premijer je komentirao i Zakon o pobačaju, koji prema najavama ministra Kujundžića neće biti donesen prije veljače 2019. što je i rok koji je dao Ustavni sud.

“Koliko se razumijem rok je instruktivan. Ovo je tema koja je sam po sebi izrazito kompleksna… ona zahtjeva dužno vrijeme, pozornost i raspravu o tome. Ova tema nije bila u programu Vlade, došla je slijedom ustavne tužbe za koju je Ustavni sud uzeo dosta vremena da je riješi – 25 godina. Ustavni sud je rekao da bi bilo dobro da se donese novi zakon i da se posebno radi na edukativnim mjerama. Nije se govorilo o kateogrijama mijenjanja temeljnog okvira koji postoji. Pristupit ćemo detaljno, ali vrlo obazrivo. Ako ispadne da ovi rokovi nisu dovoljni, tražit ćemo produženje roka od Ustavnog suda”, rekao je Plenković, prenosi N1.

Facebook Komentari