Mimikrija u opasnosti: Zagrijalo se između Plenkovića i Vrdoljaka oko Zakona o udomiteljstvu, HNS nije usamljen među vladajućima, a i potporu u oporbi ima

Vladajuća koalicija u sve je većim problemima zbog Zakona o udomiteljstvu. U utorak je sastanak vladajućih klubova, a HNS je pripremio amandmane.

Iako su u prvom čitanju šutjeli i podržali ga, HNS-ovi zastupnici već neko vrijeme tvrde da nisu zadovoljni prijedlogom Zakona o udomiteljstvu. U HDZ-u jasno poručuju kako razgovarati mogu, ali popuštati ne misle.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da ne očekuje probleme.

“Vlada je poslala zakon, ako ima nekih stvari o njima se može razgovarati, međutim Vlada stoji iza svog prijedloga zakona. Nema tu govora o popuštanju”, kazao je.

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner stava je da ima različitih stavova i pristupa.

“Ne možemo svi jednako misliti, pogotovo ne u koaliciji, ali je važno da se razgovori vode i da se postigne nekakav konsenzus oko toga.”

Ipak, HNS nije usamljen u koaliciji – I veći dio manjinaca sličnog je stava.

“Ja sam uvijek tvrdio da ljubav nema granica, i da takve granice ne smiju zakoni postavljat… Zato jesam za predložene amandmane, a nisam za zakone koji bi takvim obiteljima zabranjivale udomljavanje djece”, izjavio je Furio Radin.

I najnovija članica Kluba zastupnika Milana Bandića dijeli mišljenje svoje dojučerašnje stranke.

“Znate zašto sam ja pametniji od drugih? Jer sam bio sedam godina na općini u Peščenici, i tamo sam naučio kako ne valja. Ne postoji demokratski centralizam, bit će kako je bilo i sa istanbulskom, svi će glasati po savjesti”, kazao je Bandić.

U oporbi su zadovoljni.

“Ja bih mogao politizirati, govoriti o tome da se HNS traži, ali neću, nego ću reći da je taj njihov prijedlog dobar”, smatra SDP-ov Peđa Grbin. Ipak, poslao je poruku čelniku Mosta Boži Petrovu, kojem je rekao što misli o ljudima koji tvrde da se LGBT parovima treba uskratiti pravo na udomljavanje zato što bi djecu, kako je Petrov naveo, djecu iz takvih obitelji društvo šikaniralo.

“Onda bi ti ljudi, umjesto da dalje osnažuju predrasude, trebali – pogotovo ako su potpredsjednici Sabora i šefovi parlamentarnih stranaka – onda bi trebali svoj položaj iskoristiti kako bi te predrasude srušili, a ne svojim ih izjavama samo jačali”, poručio je.

A dok prijepor traje, na saborskim stranicama najava još uvijek stoji: konačni prijedlog zakona u srijedu će se naći na odboru za zakonodavstvo. Želi li HDZ održati svoje obećanje, uzmaka neće biti, piše N1.

Share This Article