Istina o Istanbulskoj: Uz ovakve uvjete ne možemo provjeriti rezultate

Građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj” obratila se javnosti priopćenjem jer im, kažu, uvjeti koje je istaknulo Ministarstvo uprave onemogućavaju uvid u prikupljene potpise. Referendumskom inicijativom, podsjetimo, žele otkazati Istanbulsku konvenciju koju je Sabor ratificirao.

“Više od mjesec dana nakon što je Ministarstvo uprave objavilo rezultate, naši volonteri građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj” konačno su dobili mogućnost dolaska u APIS kako bi provjerili potpise koje je ta tvrtka proglasila nevaljanima.

Tek smo jutros na sastanku u APIS-u koji je trajao gotovo tri sata saznali što APIS i MURH smatraju pod uvidom i pod kojim bismo uvjetima mi mogli vršiti taj uvid. Saznali smo da ne možemo koristiti kemijske olovke za evidenciju. Fotokopije naših knjižica nam ne žele dati, što bi nama bio jedini način da usporedbom s našim podacima vidimo je li netko nakon naše predaje knjižica u Sabor nešto u njih dopisivao, s obzirom da je u onih nekoliko mjeseci od zatvaranja kutija u Saboru do otvaranja u APIS-u došlo do razlike u broju knjiga u više kutija”, pišu iz GI “Istina o Istanbulskoj.

“Isto tako, saznali smo da nam se osporava pravo i mogućnost provjeravanja onih potpisa koji su odbacivani radi nesavršenosti rukopisa odnosno zbog nečije subjektivne procjene (ne)čitkosti, pri čemu se ignoriralo ono što je objektivno, a to je volja i želja tog potpisnika za referendumom, što je zapravo i smisao prikupljanja potpisa.

Uvjerili smo se, dakle, da pod ovim uvjetima i ograničenjima nije moguća stvarna provjera, odnosno da bi ona bila nepotpuna i ne bi otkrila ono što bi trebao biti cilj provjere, a to je saznati istinu, saznati koliko birača u RH želi referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije”, pišu dalje.

“Vlada, dakle, nije dala promatrače, netko je premještao knjižice tijekom ljeta, a sada nam ne daju mogućnost kontrole. Iz svega je očito da kod Vlade RH nema želje za stvarnom transparentnošću. Vlada se ponaša kao prodavač rabljenog automobila koji želi pokazati auto samo izvana, a ne želi nikome pokazati ni unutrašnjost auta, ni motor niti servisnu knjižicu.

Što Vlada skriva? Iz svega dosad učinjenog jasno je da ne možemo u nju imati povjerenja, a ova današnja farsa samo to potvrđuje”, kažu iz inicijative.

“Mi kao građanska inicijativa imamo dužnost i obvezu opravdati povjerenje gotovo 400 tisuća građana koji su nama povjerili svoje potpise. Stoga ćemo se i dalje boriti da se utvrdi istina o stvarnom broju potpisa i da se izvrši demokratsko pravo i volja građana”, zaključuju.

Ministarstvo: Inicijativa odbila izvršiti uvid u popise

Facebook Komentari