Afera SMS: Franjo Varga je u iskazu ustvrdio da je radio za poznate osobe, surađivao s FBI-om, a u cijelu priču upleo je i Mossad i njemački BND. Izgleda kao priča za špijunsku TV seriju

Do 20. rujna ime bivšeg policijskog informatičara iz Belišća široj javnosti nije značilo baš ništa. No, njegovo uhićenje izazvalo je val potresa na domaćoj političkoj sceni. Franjo Varga otkrio se na kraju istrage o lažnim SMS-ovima kojim je Zdravko Mamić pokušavao podebljati svoju obranu pred osječkim sudom. Iz iste radionice došli su i SMS-ovi vezani uz aferu Borg koje je koristio Ivica Todorić, piše Jutarnji list.

Nakon toga se utvrdilo i da je Varga bio u kontaktu s bivšim predsjednikom Tomislavom Karamarkom kojem je, prema onome što se trenutačno zna, pomagao dokazati tezu da je Karamarko, odnosno HDZ, pokraden na izborima 2015. godine. Tu je tvrdnju Karamarko i sam izgovorio i tvrdio da za nju ima dokaze iako ti dokazi nikad nisu pokazani niti su DIP i DORH na bilo koji način potvrdili te navode.

Na kraju je i činjenica kako je Vargu na to da ga prisluškuje i prati policija upozorio kum potpredsjednika Sabora Milijana Brkića, i to samo četiri dana nakon što je stavljen pod prismotru, povezala Belišćanina s najvišim krugovima hrvatske političke scene, tvrdi Jutarnji list

Franjo Varga, 36-godišnji bivši policijski informatičar, uhićen je 20. rujna u svom domu u Belišću, nakon što mu je tada nepoznata osoba dojavila da se nalazi pod kriminalističkom obradom. USKOK je protiv njega otvorio istragu zbog sumnje da je krivotvorio tzv. Mamićevu SMS prepisku iz čijeg je sadržaja proizlazilo da je bivši glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan ozbiljno utjecao na suce Županijskog suda u Osijeku da protiv Zdravka Mamića i suoptuženih donesu osuđujuću presudu.

S obzirom na to da je Mamićeva obrana tu SMS prepisku pokušala iskoristiti i u sudskom postupku, tužiteljstvo tereti Vargu za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja i zbog toga mu je određen istražni zatvor u kojemu se i dalje nalazi.

Varga je u svom iskazu tvrdio da je surađivao s FBI-om, a u cijelu priču upleo je i izraelski Mossad. Novinarsku obradu podataka koje je Varga, tvrdi Jutarnji, iznio u svom iskazu, možete pročitati OVDJE.

Facebook Komentari