Kišni dani, evo što nas očekuje sljedećeg tjedna

U kopnenom području vrijeme je jer podsjećalo na poznatu, točno 100 godina staru rečenicu Stjepana Radića: “Ne srljajte kao guske u maglu.”, a na Jadranu je jačalo jugo i sve češće padala kiša.

Glavni prognostičar HRT-a Zoran Vakula jučer navečer je najavio kišovitu noć te današnji dan diljem Hrvatske, pri čemu će obilnijih pljuskova i grmljavine biti na Jadranu i područjima uz njega. Nevolje će nekima prouzročiti i jako, na udare i olujno jugo i oštro.

Ponedjeljak će biti malo manje kišovit, a zamijenit će ga samo ponegdje jak jugozapadnjak. Od utorka često jaka bura, gdjegod i s olujnim udarima. Temperatura zraka bit će u padu pa će u utorak i srijedu mjestimice ponovno biti snijega, ali u malim količinama, najprije u gorju, zatim i po nekim sjevernijim nizinama, osobito u istočnoj Hrvatskoj.

– Od srijede većinom suho, ali još hladnije, uz jutarnje minuse diljem unutrašnjosti, pa i ponegdje blizu mora, a i najviša dnevna temperatura zraka u mnogim će mjestima biti kao malo kada u povijesti mjerenja potkraj studenoga i početkom prosinca, poručio je Vakula.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu u nedjelju će prevladavati oblačno, uz povremenu kišu te slab do umjeren istočni i jugoistočni vjetar. Temperatura zraka bit će između 5 i 10 °C.

Podjednako relativno toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz većinom tmurno i oblačno vrijeme, uz kišu, gotovo cjelodnevnu. Jutarnja temperatura bit će oko 5 °C, a najviša dnevna od 7 do 9 °C.

Oblačno uz mjestimice obilne oborine bit će na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima. Puhat će uglavnom umjereno do jako jugo, a prema večeri će uz obalu zapuhati bura. Temperatura zraka u gorju između 3 i 8 °C, a na Jadranu od 11 do 16 °C.

U Dalmaciji također većinom oblačno s kišom, često i obilnijim pljuskovima s grmljavinom, osobito u unutrašnjosti. Puhat će jako i vrlo jako jugo pa će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 15 °C, u unutrašnjosti oko 9 °C, a poslijepodnevna između 14 i 18 °C.

Na jugu Hrvatske oborine također mogu biti obilne, ponegdje i uz 50 do 70 litara kiše po četvornome metru, pa i više. Puhat će većinom jako jugo i južni vjetar, uz moguće olujne udare. Temperatura zraka uglavnom između 13 i 18 °C.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je narančasto upozorenje meteoalarma za Istru, Kvarner, Liku i Dalmaciju. Obilna kiša se očekuje i u Gorskom kotaru. Na jugu zemlje i u Istri će biti i jakog i olujnog juga. U tim je dijelovima zemlje vrijeme je označeno opasnim, prenosi Slobodna Dalmacija.

‘Lokalno izraženiji pljuskovi i obilna kiša. Količina oborine 40-80 mm. Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima’, glasi narančasto upozorenje.

Za središnju Hrvatsku zbog kiše je izdano žuto upozorenje. U Slavoniji većih problema s vremenom ne bi trebalo biti. Obilnih oborina poslijepodne može biti i na sjevernom Jadranu, puhat će umjereno i jako jugo s olujnim udarima koje će krajem dana okrenuti na buru.

Facebook Komentari