Drama kod Krima: Rusija otvorila vatru na ukrajinske brodove, tri mornara ozlijeđena

Ukrajinska mornarica tvrda da je Rusija otvorila vatru i zaplijenila tri ukrajinska broda u Crnom moru. Isto je kasnije potvrdila i ruska sigurnosna služba FSB.

Nakon potjere u Crnom moru, Rusi su zaplijenili dvije ukrajinske topovnjače i tegljač. U ruskom napadu na ukrajinska plovila dva su člana posade ozlijeđena, tvrde predstavnici ukrajinske mornarice. Rusi su potvrdili napad, tvrde da su ozlijeđena tri mornara, da im je pružena liječnička pomoć te da su izvan životne opasnosti, javlja RT.

Zaplijenjeni ukrajinski brodovi bili su na putu iz crnomorske luke u Odesi prema Mariupoli u Azovskom moru, objavile su vlasti iz Kijeva. Radi se o brodovima ‘‘Berdiansk’’, ‘‘Nikopol’’ i ”Yany Kapu”.

Ukrajinska mornarica je izjavila da su njezine brodove nadzirala dva ruska helikoptera te da su dva ruska borbena aviona bila u niskom letu nad mostom koji predstavlja ulaz u Azovsko more.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko sazvao je hitni sastanak svog ”ratnog kabineta”.

FSB je potvrdio da su pucali na ukrajinske brodove te ih zaplijenili zato što su ušli u ruske teritorijalne vode. Posadu su pritvorili i otvorili su kriminalističku istragu. Nešto ranije optužili su Ukrajince da ilegalno ulaze u ruske vode. Rusi su im stoga bokirali pristup Azovskom moru, teretnjakom ispod mosta pod ruskom kontrolom, u Kerčkom prolazu.

Posljednjih mjeseci pojačane su tenzije na Krimu kojeg je Rusija anektirala 2014., piše BBC

Ranije danas, Rusija i Ukrajina su jedna drugu optužile za kršenje međunarodnog prava. Ruski FSB priopćio je da su još dva ukrajinska ratna broda krenula iz Berdijanska prema području u kojem su tri ukrajinska broda ranije ušla u ruske teritorijalne vode, a da pogranična ruska straža preduzima sve korake kako bi spriječila novu provokaciju, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari