Ruševina od države: Vjerojatno će u živom sjećanju mnogima biti samo desetljeća trgovačkih vlasti koje su dovele do kataklizme i na koncu se međusobno istrijebile

Piše: Prof. dr. sc. Kristijan Krkač

Ako ništa drugo, 28 godina vladavine u RH naučilo nas je da svatko tko ovdje ima i najmanju želju vladati treba u tome biti spriječen svim sredstvima. Takva kolikoća štetočina užasava čak i one s minimumom zdravog razuma. Treba se obraćati ljudima – Čujte, vi imate obrazovanje, vještinu i međunarodno priznate rezultate, a velite da ni pod kojim uvjetima ne želite biti kandidirani? – Da, ne želim. – Izvrsno, na listi ste. Uvijek možete dati ostavku.

Zasad izgleda da smo ušli u stabilno razdoblje tijekom kojeg niti jedna zajednica/partija neće niti osvajati vlast, a niti moći bez koalicije oblikovati saborsku većinu pa se radi o političkoj nestabilnosti koja vodi gospodarskoj. To će vjerojatno voditi još većem zaostajanju RH na dnu ljestvica EU. To će nadalje voditi istom ili još većem iseljavanju. RH se pouzdano stabilno prazni, stari i umire. Uvoz migranata neće pomoći. Ne može se vidjeti da protivnici migracija pod sviješću negativnog prirodnog prirasta napuštaju uvjerenja i zavjete, podnose žrtvu za voljenu naciju i imaju po desetoro djece koje nije dovoljno napraviti nego i nagovoriti da tu nije loše.

Navedeno će voditi većim poteškoćama u gospodarstvu koje neće moći nadvisiti čak niti najracionalnija i najliberalnija rješenja. Gospodarstvo će ili uvoziti sve više radne snage ili, s obzirom na to da joj najkvalitetnija radna snaga uglavnom odlazi na nekoliko ciljanih destinacija, vlastito poslovanje izmjestiti gdje joj je i radna snaga. Ako privatna klinika izgubi liječnike, sestre i drugo osoblje zar nije racionalno poslom slijediti zaposlenike?

Nadalje će se demografskom nužnošću populacija toliko smanjiti da će preostati samo oni koji žive od javnog novca, no kako će tog novca biti sve manje u proračunu, započet će bratoubilački rat štetočina, uhljeba i cijelog preostalog javnog sektora. Djeca neće puno patiti, jer ih nema. Starci će biti prvi na udaru, prvo smanjenjem zdravstvene zaštite, a zatim i mirovina. Kad i oni preminu i po završetku bratoubilačkog rata RH će biti prazna, čista i pogodna za teraformiranje.

S vremenom će se u nju početi vraćati njezini bivši državljani i doseljavati novi. Vjerojatno će u živom sjećanju mnogima biti samo desetljeća trgovačkih vlasti koje su dovele do kataklizme i na koncu se međusobno istrijebile. Razumna pretpostavka pod tim okolnostima je da se s ciljem sprječavanja budućih trgovačkih vlasti trebaju oblikovati dugoročne tehničke vlasti koje će biti minimalne i u najkraćim mogućim rokovima maksimalno učinkovite.

U međuvremenu će se promijeniti i etnički, gospodarski, pravni i politički okvir RH, jer će onaj iz arheoloških iskopina s Markova Trga biti primjerom nečega što se pod svaku cijenu treba onemogućiti. Sve ovo vrlo je optimistična futuristička priča koja nagađa, na stvarnoj utemeljenu, moguću buduću propast i obnovu RH. Realna priča razlikuje se od fantastičke samo po tome što ne sadrži riječ obnova. Racionalno i slobodarski govoreći, malo je vjerojatna ljudska sila u ili izvan RH koja bi moćima izgradnje nadvisila moć stvaranja ruševina svih vlasti zadnjih 28, a vjerojatno i sljedećih 28 godina.

Facebook Komentari