Čačić: Nataša Novaković radi svoj posao, ne glumi televizijsku zvijezdu

Ad

U Novom danu gostovao je Radimir Čačić, varaždinski župan i predsjednik Narodne stranke – Reformisti.

Besplatni udžbenici su vruća politička tema – reagirali ste, smatrate da nisu istinite kalkulacije Ministarstva obrazovanja?

“Mi za razliku od politikanskog i demagoškog lupetanja, ništa ne smatramo – znamo koliko to košta, godinama to radimo.”

Varaždinska županija, kaže, za besplatne udžbenike ima budžet i on osigurava da sva djeca koja to žele, što je oko 90 posto djece, imaju besplatne udžbenike.

“To košta 200 kuna po djetetu, to je oko 50 milijuna kuna. Pokrenuli smo ga kad je država prekinula praksu da se svake godine tiskaju novi udžbenici. Sustav je jednostavan – svih osam razreda, ako žele sudjelovati u modelu, a to odlučuju roditelji, unose u model, to je informatički sustav školskih knjižnica, svoje knjige i svatko od njih na kraju godine predaje knjige u taj sustav i preuzima knjige od sljedeće generacije. Zadnja generacija, osmi razred, koja izlazi van, dobiva 50 posto cijene koju su roditelji platili u generaciji kada su ušli u sustav, to je oko 300 kuna. Kad svih osam generacija prođe, neće biti troška niti 300 kuna, bit će manje, oko 200 kn po djetetu.”

Kaže i da aktualni sustav predstavlja “totalno pogodovanje izdavačima”. “Svi izdavači Boga mole da se ne primijeni varaždinski model za udžbenike”, kaže.

Ponovno se aktualizirao Zakon o udomiteljstvu? Postoje nesuglasice oko definicije obitelji?

Čačić smatra da to nije uopće nije tema, kaže da je stvar samo u tome da se “mora tu i tamo dogoditi da HNS ima nešto za reći”.

O temi se, kaže, raspravlja kao da pričamo o posvojenju, a ne udomljavanju, a ta dva pojma treba razlikovati.

“Udomljavanje treba omogućiti svakome, tema je bespredmetna, a zašto se mi svi skupa s tim bavimo, još jednom vam velim – jer se ne želimo baviti o stvarnim, ozbiljnim temama. Pozivam kolege iz HNS-a da se postave energično, da glasuju protiv odluke HDZ-a i idemo na nove izbore.”

Zloupotrebljava li se institut Povjerenstva za sukob interesa, premijer kaže da je to postalo ‘sportski’ prijavljivati?

“Rekao bih da je to zaista postalo ‘sportski’, kaže Čačić, ali smatra da se zloupotrebljava oduvijek i da će se zloupotrebljavati i dalje.

“Ali ja u tome ne vidim ništa loše, on je i predviđen da se djelomično zloupotrebljava”. Dobro je, kaže, da se prijavljuje ako postoji i najmanji trag sumnje.

U slučaju premijera i zapošljavanja njegovog kuma ju veleposlanstvu Velike Britanije ne vidi problem.

Predsjednica Povjerenstva rekla je da postoje politički pritisci na rad Povjerenstva. Je li to tijelo ispolitizirano?

“Ne mislim to, beskonačno je manje ispolitizirano nego što je bilo. Nataša Novaković radi svoj posao, ne glumi televizijsku zvijezdu, ne naslikava se po medijima, jer to i nije njezin posao. Ali siguran sam da ima pritisaka od strane političara”, zaključuje Čačić.

Facebook Komentari