HNS zaustavlja zakon o udomiteljstvu jer želi da istospolni partneri mogu udomiti dijete

Ad

HNS u utorak očekuje sastanak s partnerima, nakon što je prije dva dana stopirao saborsku proceduru za konačni prijedlog zakona o udomiteljstvu. Razlog je definicija obitelji, u kojoj su iz mogućnosti udomljavanja, ispušteni životni partneri, iako su oni zakonski u svemu izjednačeni s bračnim i izvanbračnim partnerima.

“HNS kao liberalna stranka čvrsto se zalaže za prava istospolnih zajednica, ravnopravnost spolova, jednakost svih građana u društvu i slobode pojedinca i protivi se svakom obliku diskriminacije”, kažu u HNS-u i dodaju da je zajednica životnih partnera zakonski priznata u Hrvatskoj, a kako predloženim zakonom oni nisu obuhvaćeni, otvara se pitanje kolizije s Ustavom i Zakonom o suzbijanju diskriminacije.

“Također, moramo imati u vidu i europsku praksu, budući da je Europski sud za ljudska prava istospolnim obiteljima priznao pojam obiteljskog života, što znači da i životni partneri mogu činiti udomiteljsku obitelj”, kažu u HNS-u.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić izjavila je da skidanje zakona s dnevnog reda ne znači da je taj zakon povučen, ustvrdivši da zastupnici očito imaju potrebu još se konzultirati i imaju na to pravo, tako da u tome ne vidi problem. Podsjetila je kako je prijedlog zakona na Vladi usvojen jednoglasno, a HNS ga je u prvom saborskom čitanju podržao. Na kraju je izglasan i dobio je većinu, a zaključak koji je predložio SDP-ov zastupnik Arsen Bauk da se među moguće potencijalne udomitelje navedu i istospolni životni partneri u glasovanju nije prošao. Na upit je li joj prihvatljivo da istospolni životni partneri imaju pravo na udomljenje, kazala je da cijeni procedure koje zakoni prolaze te da ona nikada nije nametala svoja stajališta, prenosi HRT.

Facebook Komentari