Zagrebački branitelji Vukovara u obrani mladih matematičara: Zahtjevamo da ukinete odluku Blaženke Divjak o nefinanciranju

Zagrebački branitelji Vukovara poslali su pismo Andreju Plenkoviću zbog odluke ministrice Divjak o nefinaciranju projekta Radionice za darovite matematičare:

UZDBV: 043-11/2018
Zagreb, 22. studenog 2018.
Vlada Republike Hrvatske
Trg svetog Marka 2
10 000 Zagreb
N./r. predsjednika Vlade RH g. Andreja Plenkovića

Na znanje :
Ministrici znanosti i obrazovanja
Hrvatskoj javnosti

PREDMET: Zahtjev za ukidanje odluke ministrice Divjak o nefinaciranju projekta Radionice za darovite matematičare i pripreme ekipa za međunarodna matematička natjecanja HMD-a
– traži se

Poštovani predsjedniče hrvatske Vlade,

Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara zgrožena je potezom ministrice Blaženke Divjak koja je službenom odlukom Hrvatskom matematičkom društvu (HMD) uskratila financijsku potporu za međunarodna natjecanja što zapravo znači kako naša djeca, ponos Hrvatske, mladi matematičari koji iz godine u godinu postižu sve bolje rezultate ostaju zakinuti i bez mogućnosti i dalje predstavljati Hrvatsku kao zemlju znanja u svijetu. Naime ministrica Divjak donijela je odluku o nefinanciranju projekta Radionice za darovite matematičare i pripreme ekipa za međunarodna matematička natjecanja HMD-a. Jednako je tako uskratila svojom odlukom i financiranje Mladim nadarenim matematičarima Marin Getaldić i projektu Poticanje matematičke kreativnosti i razvoja matematičkog talenta.

Ovaj postupak ministrice Divjak za svaku je osudu kao i neprihvatljivo obrazloženje kojim ga opravdava. Naime opravdavati se kako financiranje znanja i financiranje učenika koji imaju vrhunske međunarodne rezultate na natjecanjima iz znanja matematike, ovisi o uplatama igara na sreću kada postoje europski fondovi koje nismo iskoristili, otvara pitanje sposobnosti onih koji su na čelu hrvatskih državnih institucija. Umjesto u svijet znanja njihova tzv škola života uvodi nas u mrak neznanja onemogućavajući na razne načine dostup znanju i obrazovanju koje je Ustavom zajamčeno pravo. Licemjerje ovog postupka ministrice Divjak tim je veće, jer je samo prije nekoliko dana izlazila s tvrdnjom kako samo izvrsnost može hrvatsko visoko obrazovanje i znanost izvući iz letargije, a potom donosi odluku o uskraćivanju financiranja slobodno možemo reći centru znanja iza kojeg stoje rezultati o kojima trenutna ministrica može samo sanjati.

Stoga dajemo punu podršku prije svega našoj djeci budućim znanstvenicima, ponosu Hrvatske koji svojom izvrsnošću daju nadu u budućnost Hrvatske kao zemlje znanja i blagostanja, svim nastavnicima i profesorima koji s njima požrtvovno rade te samom Hrvatskom matematičkom društvu!

S gnušanjem osuđujemo postupak osobe u Vašoj vladi budući da ste joj upravo Vi gospodine Plenkoviću dali odriješene ruke te stoga snosite odgovornost za ovaj sramotni potez ministrice Divjak. Hrvatski narod nije dao povjerenje onima koji će u začetku gušiti hrvatsku mladost koja postiže izvrsnost na međunarodnim natjecanjima znanja.

Pozivamo sve relevantne čimbenike u hrvatskom društvu kako bi se zauzeli da se ovakve sramotna odluke odmah ukinu.

S poštovanjem,
Zorica Gregurić,
predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara

Matematičari bez novaca za natjecanja, evo kako to objašnjava ministarstvo

Facebook Komentari