Ubio se srpski krvnik koji je sudjelovao u najvećem stradanju Hrvata u jednom danu tijekom cijelog rata u BiH

U Sanskom Mostu jučer se ubio Mićo Praštalo zvani Kudra, kojem se pred Sudom BiH sudilo za zločine protiv čovječnosti počinjene 90-ih godina prošlog stoljeća u Bosanskoj krajini, potvrđeno je za Klix.ba u MUP-u USK.

Kako im je rečeno, sinoć oko 17:30 sati Policijskoj stanici u Sanskom Mostu dojavljeno je da je na putu u Lušci Palanki u vozilu pronađeno beživotno muško tijelo.

Praštala su u prosincu 2017. godine, na osnovu naloga Tužilaštva BiH, uhitili pripadnici SIPA-e zbog ratnih zločina. Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 17. siječnja 2018. godine optužnicu koja optuženog tereti da je počinio kazneno djelo zločina protiv čovječnosti, a suđenje je počelo u svibnju.

Praštalo je, prema optužnici, bio komandant 6. bataljona koji je bio u sastavu 6. sanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), i sudjelovao je u progonu civilnog muslimanskog i hrvatskog stanovništva s područja Ključa i Sanskog Mosta.

U napadu su granatirani civilni objekti, stanovništvo je ubijano i istjerivano iz svojih domova, koji su pljačkani i paljeni. Istjerano civilno stanovništvo odvođeno je na mjesta gdje su okupljani i razdvajani, a potom zatvarani u formirane zatočeničke objekte u Sanskom Mostu i Ključu, gdje su zatočeni muškarci bili izloženi fizičkom i psihičkom zlostavljanju, a zatim je veliki broj zatočenika transportiran u logor “Manjača” na Manjači ili potjeran na teritorij pod kontrolom Armije RBiH.

“Svjestan tog napada i da njegove radnje čine dio tog napada u svojstvu komandanta 6. bataljona, koji je bio u sastavu 6. sanske brigade VRS, sudjelovao je u progonu civilnog muslimanskog i hrvatskog stanovništva na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi, na način da je naredio, izvršio te znao, a nije spriječio niti kaznio, ubojstva, zatvaranja i druga teška oduzimanja fizičke slobode suprotna osnovnim pravilima međunarodnog prava”, navodi se u optužnici, prenosi klix.ba.

Optužnica je obuhvatila i zločin u selu Briševo, kada su u srpnju 1992. godine to selo opkolile srpske snage, stanovnike prisilile na predaju, a potom su ubili najmanje 67 mještana hrvatske nacionalnosti, uključujući žene i djecu, te porušili i zapalili sve kuće i crkvu.

Bilo je to najveće stradanje Hrvata u jednom danu tijekom cijelog rata u BiH.

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u Briševu je živjelo 370 Hrvata. Na popisu provedenom 2013. godine bilo ih je tek četiri.

Share This Article