Jahači magle: Guverner se sjetio još jednog sastanka s Knightheadom

Guverner HNB-a, Boris Vujčić, čiju je do tada nepoznatu komunikaciju s ljudima iz Knightheada razotkrila u svojoj knjizi bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić, naknadno se, potaknut istraživanjem N1, sjetio još jednog susreta s predstavnicima rizičnog fonda čija uloga u slučaju Agrokor još uvijek nije potpuno rasvijetljena.

Odgovorili su to iz Hrvatske narodne banke u odgovoru na posljednji upit N1:

„Uvidom u poslovnu prepisku guvernera, želimo vas dodatno izvijestiti da se guverner s predstavnicima Knighthead fonda sastao u još jednom navratu, 11. travnja 2017. godine, izvan prostorija Hrvatske narodne banke. I ovaj sastanak dio je redovite guvernerove prakse da se susreće sa predstavnicima financijskog svijeta iz zemlje i inozemstva koji to zatraže, a čije poslovanje može imati učinka na financijski sustav i gospodarstvo Republike Hrvatske.”

N1 je tražio pojašnjenja od guvernera nakon što je Martina Dalić otkrila da ju je s fondom (za koji se pretpostavlja da je kupovao obveznice Agrokora u bescijenje, a zatim ih kroz Roll up kredit u potpunosti naplatio) povezao upravo Boris Vujčić.

U šturim odgovorima, HNB je najprije priznao samo sastanak s mlađim analitičarom fonda Adamom Pieczonkom prije izglasavanja Lex Agrokora, zatim još jedan sastanak sa samim Thomasom Wagnerom u svibnju 2017., a na kraju i ovaj treći, samo dan nakon izglasavanja zakona.

No još uvijek nismo dobili odgovor HNB-a na brojna pitanja, poput toga zašto bi se guverener nacionalne banke sastajao s mlađim analitičarima rizičnih fondova. HNB je na to pitanje samo poručio da to nije neuobičajeno, iako se s time ne slažu brojni poznavatelji odnosa u svijetu financija.

Također, HNB još uvijek nije pojasnio ni što se krije iza odgovora da je Vujčić Knighthead povezao s Martinom Dalić jer se „HNB ne bavi financijskim restrukturiranjem trgovačkih društava”. Naime, ni u tom trenutku, a niti kasnije, Vlada se također nije bavila restrukturiranjem Agrokora. Dapače, i premijer i drugi dužnosnici često ponavljaju da je to stvar vjerovnika.

Facebook Komentari