Lista proizvoda koje je Hrvatska zaštitila u Europskoj uniji, evo koliko ih je i koji su

Ilustracija

Zaštitom naziva “Lička janjetina” krajem prošlog tjedna Hrvatska sada broji 20 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Registriranjem naziva kao oznake zemljopisnog podrijetla naziv proizvoda dobiva zaštitu jednakovrijednu pravu intelektualnog vlasništva za proizvode određenog zemljopisnog podrijetla koji na temelju svojeg podrijetla imaju posebna svojstva ili ugled. Registracijom naziva proizvod se štiti od zlouporabe, oponašanja ili aludiranja na njegov naziv, piše tportal.

Pod oznakom zaštićene izvornosti nalaze se: Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje, Istarski pršut / Istrski pršut, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje i Slavonski med, a pod zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla nalaze se: Krčki pršut, Baranjski kulen, Lički krumpir, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso ‘z tiblice te sada i – Lička janjetina.

Lička janjetina

Područje uzgoja ličke pramenke i proizvodnja Ličke janjetine obuhvaćaju Gospić te općine Donji Lapac, Karlobag, Lovinac, Perušić, Plitvička jezera, Udbina, Vrhovine, Senj, Brinje i Otočac u Ličko-senjskoj županiji te Gračac u Zadarskoj županiji.

Zaštita naziva Lička janjetina temelji se na ugledu koji je ovaj proizvod stekao zahvaljujući kvaliteti mesa te dugoj tradiciji i specifičnom načinu uzgoja ovaca na otvorenim pašnjacima. Lička janjetina izuzetno je tražena i cijenjena među potrošačima, stoga se nalazi u ponudi mnogih restorana i mesnica, što govori o tradiciji i ugledu tog proizvoda.

Krčki pršut

Proizvod je zaštićen još u travnju 2015. godine. Proizvodnja Krčkog pršuta ograničena je na područje otoka Krka. Dugogodišnja tradicija proizvodnje Krčkog pršuta rezultirala je nekim posebnostima.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres

Zaštićeno je oznakom izvornosti na razini EU-a u srpnju 2015. godine.

Proizvodnja i prerada maslina te skladištenje i punjenje Ekstra djevičanskog maslinova ulja Cres ograničeno je na područje otoka Cresa, dobiveno je izravno iz ploda masline koje moraju potjecati od sorti slivnjača i/ili plominka u najmanjem udjelu od 90 posto.

Neretvanska mandarina

Prema uredbi Europske komisije, mandarina s Neretve dobila je zaštićenu oznaku izvornosti tijekom ljeta 2015. godine. Mandarine na europsko tržište dolaze iz svih mediteranskih zemalja, no samo neretvanska nosi oznaku izvornosti. Karakteristična je po obliku, okusu, boji i mirisu.

Ogulinsko kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus

Upisano je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije u kolovozu 2015. godine. Proizvodnja tog kupusa obuhvaća šire područje Ogulina i općina Josipdol, Plaški, Tounj i Saborsko.

Baranjski kulen

Zaštita proizvoda Baranjski kulen temelji se na njegovom ugledu. Proizvodnja Baranjskog kulena obuhvaća područje Baranje koju administrativno čine Beli Manastir i općine: Bilje, Čeminac, Darda, Draž, Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Petlovac i Popovac. Okus kulena blago je ljut, zbog dodatka mljevene paprike, s karakterističnom aromom dimljenog fermentiranog mesa koju nadopunjuju bijeli luk i papar.

Lički krumpir

Proizvod je registriran na razini EU-a od rujna 2015. godine. Proizvodnja Ličkog krumpira obuhvaća zemljopisno područje Like. Stanovnici Like iskoristili su povoljne prirodne uvjete za uzgoj ličkog krumpira, koji na tom području ima dugu tradiciju, a postao je i glavna prehrambena namirnica koja je zamjenjivala kruh.

Istarski pršut / Istrski pršut

Upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije u listopadu 2015. godine. Sve faze proizvodnje – od soljenja i prešanja, preko sušenja i zrenja do gotovog proizvoda – moraju se odvijati unutar zemljopisnog područja hrvatskog i slovenskog dijela poluotoka Istre.

Drniški pršut

U prosincu 2015. godine u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla upisan je i Drniški pršut. Specifičnost Drniškog pršuta proizlazi iz određenih karakteristika proizvoda, kao što su manje slan okus, blaga aroma dima i stupanj osušenosti, a rezultat su tradicionalnog načina proizvodnje i prilagodbe lokalnim klimatskim prilikama te njegove dugogodišnje reputacije i značenja na domaćem tržištu i šire.

Dalmatinski pršut

Dalmatinski pršut upisuje se u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla u veljači 2016. godine. Sve faze proizvodnje Dalmatinskog pršuta, od soljenja svježeg svinjskog buta do sušenja, moraju se odvijati na zemljopisnom području Dalmacije.

Poljički soparnik

Konačni proizvod je razvaljeno tijesto oblika pogače ispunjeno blitvom i crvenom kapulom, ispečeno u užarenom otvorenom ognjištu kominu u žeravi s lugom (na žaru, posut pepelom).

Zaštita Poljičkog soparnika temelji se na dugoj tradiciji proizvodnje. To je obredni svečani pekarski proizvod, namijenjen za siromašne, s područja nekadašnje Poljičke Republike, čija proizvodnja datira još iz doba turskih pohoda na priobalje i Dalmatinsku zagoru.

Zagorski puran

Zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla u lipnju 2016. godine dobio je i Zagorski puran kao autohtona pasmina purana iz Hrvatskog zagorja.

Krčko maslinovo ulje

Zaštićeno je na razini Europske unije i to oznakom izvornosti u srpnju 2016. godine.

Pikantnost i gorčina pozitivne su osobine Krčkog maslinovog ulja

Korčulansko maslinovo ulje

Plodovi masline najuljevitije autohtone sorte lastovke te najstarije autohtone sorte drobnice osnovne su sirovine za proizvodnju ulja. Zaštitu Europske unije u listopadu 2016. godine zaslužilo je svojim procesom nastanka izravno iz ploda masline bez mehaničkih postupaka.

Paška janjetina

Paška janjetina naziv je autohtone pasmine ovaca koja se uzgaja isključivo na otoku Pagu

Šoltansko maslinovo ulje

Upisano je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla u listopadu 2016. godine. Šoltansko maslinovo ulje proizvodi se od plodova autohtonih sorti maslina levantinke (sinonim: šoltanka) i oblice.

Šoltansko maslinovo ulje odlikuje voćna aroma s blagim mirisom banane, male je gorčine i pikantnosti.

Varaždinsko zelje

Varaždinsko zelje se proizvodi isključivo od sjemena čuvane sorte varaždinski kupus upisane u sortnu listu EU-a. Pojam čuvana sorta govori da se sjeme proizvodi samo na definiranom zemljopisnom području i nigdje drugdje.

Slavonski kulen

Jedna od najfinijih i najcjenjenijih domaćih mesnih delicija, slavonski kulen napokon je dobio oznaku zemljopisnog podrijetla.

Određeni su i točni sastojci: svinjsko meso, paprika i češnjak. Svi proizvodi koji čine kulen moraju biti iz Slavonije, a upravo je zato proces i trajao tako dugo, jer su odgovorni inzistirali na tome da zbog zaštite slobodnog tržišta meso ne bude samo iz Slavonije. Ipak, odlučeno je da slavonski kulin može biti samo od sastojaka iz Slavonije.

Share This Article