Novaković o optužbama za političko nagnuće: Nigdje mi ne klizimo. S Kuščevićem razgovaram samo preko medija

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković komentirala je slučaj s putovanjem državnih dužnosnika u Finsku Vladinim avionom, a da su pritom sudjelovali na kongresu Europske pučke stranke.

“Povjerenstvo je u petak otvorilo predmet, imali smo tada, a i jučer radni sastanak, definirali koje sve osobe i institucije moramo pitati i koja pitanja postaviti. Napisali smo dopise i oni danas idu institucijama na očitovanje”, rekla je Novaković za N1.

Jesu li dužnosnici smjeli ići Vladinim avionom?

“To je nešto što mi moramo utvrditi, imati putne naloge. Na temelju medijskih napisa smo otvorili predmet, sad trebamo utvrditi činjenice”, kazala je Novaković.

Ministar u prave Lovro Kuščević danas je kritizirao odluke koje donose Povjerenstvo, naglasio je da ono mora biti nepolitično. Rekao je i da Povjerenstvo “klizi” u nešto što bi bilo političko djelovanje.

“Nigdje mi ne klizimo. Izjava ministra Kuščevića nije točna. Od svih odluka koje je donijelo Povjerenstvo, samo 5 je pravomoćno poništio Upravni sud. Ministar vjerojatno misli na odluku o gospođi Rimac koja je poništena, no Povjerenstvo će se žaliti na odluku suda u Splitu jer i dalje smatramo da smo donijeli odluku koja je korektna. Gospođa Rimac trebala je prijaviti tri stana”, rekla nam je Novaković.

Kakav odnos imate s ministrom Kuščevićem?

“Nemamo nikakav odnos, to je najtočnije što mogu reći. Osim što medijski razgovaramo, nemamo nijedan dijalog. Niti nam se on obratio kao Povjerenstvu.”

Mostov Nikola Grmoja rekao je da je vaš odnos s HDZ-om samo igrokaz, da sukob glumi.

“Izjave gospodina Grmoje doista ne bih komentirala.”

Moram kazati kako u pravničkim krugovima u Republici Hrvatskoj postoji određena zabrinutost zbog kvaliteta odluka koje Povjerenstvo donosi. Naime, evo, svjedoci smo da Upravni sud učestalo poništava te odluke. Imali smo nedavno slučaj i u Ministarstvu uprave takav. Dakle, to zaista zabrinjava i da se naslutiti zaista da to Povjerenstvo koje bi trebalo biti nepolitično, koje bi trebalo biti neovisno, polako se stavlja u funkciju politike a to vidimo i po slučaju bivše predsjednice Dalije Orešković, a ne bih htio da se takvim primjerom povedu i svi drugi članovi i članice Povjerenstva,” rekao je ministar Lovro Kuščević.

Facebook Komentari