Medved: Od Srbije tražimo informacije o masovnim grobnicama

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uputio je iz Vukovara poziv srbijanskim državnim vlastima da dostavom informacija daju doprinos rasvjetljavanju sudbine zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i rekao kako ne želi licitirati zašto to Srbija ne čini, ali kako očekuje da Srbija da svoj doprinos.

“Podigli smo svoje sposobnosti kao i koordinaciju, a idemo i s prijedlogom zakona o nestalim osobama. Dakle, vrlo ozbiljno i vrijedno radimo, ali ono što nam nedostaje su informacije. Svaku informaciju i saznanje vrlo ozbiljno analiziramo, ali nismo zadovoljni rezultatima, a osnovni preduvjet su informacije koje Srbija posjeduje i za koje očekujemo da će nam ih dostaviti”, kazao je ministar Medved.

On u Vukovaru nazoči mimohodu djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja koja od Memorijalnog groblja žrtvama iz Domovinskg rata idu do mjesta masovne grobnice na Ovčari kako bi odala počast tamošnjim žrtvama.

Medved je također kazao da na Ovčari više nema masovnih grobnica. “U proteklih godinu dana proveli smo temeljit pregled Ovčare kao i cjelokupni pregled okolne šume, ali nismo ništa pronašli. Isključili smo mogućnost postojanja masovnih grobnica na širem području Ovčare. Na širem području Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije u proteklih godinu i pol proveli smo više od 70 izvida, odnosno obradili smo više od 70 lokaliteta, ali su rezultati izostali”, kazao je.

Rekao je i kako su na određenim lokalitetima pronađeni tragovi o ranijoj grobnici iz koje su tijela preseljena na neku drugu lokaciju. “Posebno od Srbije tražimo informacije o takvim grobnicama”, rekao je ministar Tomo Medved, prenosi HRT.

Prekopali smo sve oko Ovčare, vjerojatno su grobišta premještena. Informacije su preko, ljudi koji su radili na premještanju grobišta su i dalje u Srbiji

Facebook Komentari