Grad heroj 27 godina: Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Dan je sjećanja na žrtvu Vukovara – tragediju golemih razmjera, koja se u studenom 1991. dogodila na krajnjem istoku Hrvatske, kad je prije 27 godina grad pao u ruke JNA i srpskih paravojnih postrojba. U gradu-heroju okupilo se više desetaka tisuća ljudi kako bi odali počast poginulima za slobodnu Hrvatsku.

Kolona sjećanja stigla je na Memorijalno groblje gdje su najviša državna i ostala brojna izaslanstva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odala počast poginulima u obrani Vukovara. Svjedočanstva članova obitelji koji i danas ne znaju gdje su njihovi roditelji, djeca.

Memorijalno groblje najveća je masovna gobnica u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Ovdje leže generacije vukovarske mladosti, a među 938 bijelih križeva, koliko je i žrtava, posebno se ističu dva. Jedan simbolizira najmlađu žrtvu kojoj je bilo tek šest mjeseci, a drugi onu najstariju – koja je imala 104 godine.

Mnogi će Vukovar, zbog razaranja koja je pretrpio, nazivati hrvatskim Staljingradom ili Dresdenom iz 2. svjetskog rata, ali on je isključivo naš, hrvatski simbol vojne obrane u Domovinskom ratu.

Savjetnik za branitelje vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave Tomislav Josić u nedjelju je u Vukovaru rekao kako se nada boljim danima procesuiranja ratnih zločina te da danas treba razgovarati samo o onima koji su svoje živote dali kako bi mi živjeli u miru.

“Pa vidite, ja se nadam da će malo biti bolje, znate i sami da nije puno napravljeno, tužna kolona kao i 91. godine, trebamo spustiti glave, i pokloniti se boljima od nas”, kazao je Josić.

Kolonu, drugu godinu zaredom, predvode hrvatski branitelji i članovi obitelji ubijenih, zatočenih i nestalih branitelja Vukovara, iza njih su pripadnici Hrvatske vojske, koji nose zastave svih ratnih postrojbi u Republici Hrvatskoj te dvadesetak povijesnih postrojbi iz svih krajeva Hrvatske. Dok kolona prolazi gradskim ulicama, sa župne crkve Sv. Filipa i Jakova stalno zvone zvona, a duž ulica nalazi se nekoliko tisuća lampiona koje su jutros upalili vukovarski osnovnoškolci.

Kolona sjećanja krenula je ulicama grada Vukovara. U koloni sjećanja su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednici Vlade i Sabora Andrej Plenković i Gordan Jandroković, brojni ministri, saborski zastupnici te drugi uglednici.

Sudionici Kolone sjećanja okupili su se pred vukovarskom bolnicom gdje je održan prigodni komemorativni program. Ratna bolnica i njezini su liječnici i medicinsko osoblje heroji su humanosti. U tri mjeseca opsade grada zbrinuli su 2 i pol tisuće ranjenika i civila te izveli oko 1000 operacija. Sve to pod kišom granata koje su svakodnevno padale na bolnicu, iako je na krovu i u dvorištu bio znak Crvenog križa. Na dan okupacije grada u podrumima bolnice bilo je 450 ranjenika i bolesnika, s njima i tristotinjak djelatnika bolnice te brojni civili kojima kraj agresije nije donio spas.

Misu zadušnicu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata predvodio je mons. Egidije Ivan Živković, željezanski biskup iz austrijskoga Gradišća.

U 18 sati i 11 minuta će u spomen na žrtvu Vukovara zazvoniti zvona svih crkava u Hrvatskoj. U večernjim satima niz Dunav će biti pušteno nekoliko stotina upaljenih lampiona. ‘Svjetlosna rijeka sjećanja’ spomen je na ubijene u nestale branitelje Vukovara, piše HRT.

Facebook Komentari