Dio branitelja i građana mu je na Memorijalnom groblju okrenuo leđa; Pupovac imao i poruku za Penavu

Predsjednik SDSS-a i SNV-a Milorad Pupovac došao je u Vukovar dan uoči obljetnice pada grada i bacio vijenac u Dunav.

Pupovac je zajedno s predsjednicom udruge “Protiv zaborava” Maricom Šeatović bacio vijenac u Dunav i tako odao počast nedužnim vukovarskim žrtvama. Na obalu Dunava došao je u pratnji policije, izvijestila je reporterka N1. Pupovac je zatim posjetio Memorijalno groblje gdje je položio vijenac, a dio branitelja i građana mu je okrenuo leđa.

“S najdubljim suosjećanjem položli smo vijenac, kako za stradale građane Vukovara hrvatske nacionalnosti, tako za stradale građane Vukovara srpske nacionalnosti. Činili smo to jer je to izraz najdubljih naših moralnih osjećaja, unatoč podjelama u ovom gradu i u ovoj zemlji. Mislimo da je to naša dužnost i da je to smjer u kojem svi trebamo ići. Kao što oni čije smo grobnice vidjeli na gradskom groblju Vukovara u miru počivaju tamo, sa različitm pismima, vjerskim obilježjima i različitim prezimenima. Naša najdublja želja je da u Vukovaru i zemlji počnemo stvarti komemorativne politike i politike sjećanja koje neće biti izvor strahova, optužbi, nastavka mržnje, nego koje će biti povod za zbližavanje, izražavanje poštovanja, pijeteta i osjećaja solidarnosti. Govorim to kao predstavnik naroda koji je u 20. stoljeću iza sebe ostavio mnoge žrtve, govorim to kao predstavnik naroda koji nije bez osjećaja solidarnosti i suosjećanja sa stradanjem drugoga. Danas čujemo glasova koji taj prostor za približavanje žele suziti i žele da ga nema”, rekao je Pupovac.

Rekao je da nije došao komentirati ičije izjave i polemizirati te da su neke izjave imale za cilj odvratiti Šeatović i njega od dolaska kao i odvratiti neke “druge ljude dobre volje”. Neke od njih su trebale zastrašiti dio građana ovog grada i biti povod da se produbljuje jaz, ali neću to komentirati. Nakon sastanka sa svim vodećim ljudima srpskih organizacija u Vukovaru, odlučio sam doći danas da mogu na miru doći položiti vijenac, izraziti pijetet bez da imam osjećaj da ikome smetam. Došao sam danas kako bi izbjegao ono što mi se dogodilo dva puta, da ne mogu iz najdubljeg poštovanja prema žrtvama položiti vijence”, poručio je Pupovac.

Ipak, neizravno je poslao poruku vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi zbog njegove izjave da Pupovac treba birati između Vukovara i Bačke Palanke.

“Postoje ljudi koji su davali mnoge izjave proteklih dana, javne i nejavne. Kao što nisam bio za gospodare života i smrti u ratu, tako nisam za gospodare mrtvih u miru. Oni su svi naši, onaj tko priječi da budu svi naši, taj je loš gospodar, s lošim namjerama i lošom pameću”, poručio je.

“Naš moralni osjećaj je veći od bilo čijih komentara i izjava, jači od bilo čijih komentara i osjećaja. Niti će svi Srbi razumjeti dolazak niti će svi Hrvati prihvatiti ono što poručujem… Ja sam uvjeren da s onim što činimo radimo pretpostavke za bolje odnose, da čuvamo mir, da gradimo bolje odnose u gradu i zemlji jer im je to potrebno” zaključio je Milorad Pupovac.

Facebook Komentari