Stanovnike zatvora u Rijeci, popularne Via Rome zarazilo: Pojavila se šuga, zatvor je pretrpan, a ima li to kakve veze s novim popularnim zatvorenicima…

Unazad nekoliko dana u riječkom zatvoru se proširila bolest svrab, u narodu poznatija kao šuga. Zarazilo se tom kožnom bolešću nekoliko pritvorenika i zatvorenika, no, o kolikom broju oboljelih je riječ i koliko ih se nalazi u izolaciji nismo uspjeli doznati iako smo upit poslali na upravu za zatvorski sustav.

Svrab se prenosi dugotrajnim kontaktom s oboljelom osobom, pa s obzirom na to da je riječ o zatvoru, poduzimaju se maksimalne higijenske i zdravstvene mjere ne bi li se ova bolest suzbila. No kako trenutačno u zatvoru boravi velik broj osoba, nije isključeno da će se još neko vrijeme bolest širiti.

Mjere predostrožnosti

Odvjetnici koji svakodnevno obilaze zatvor, točnije klijente i kontaktiraju na svakodnevnoj bazi s pritvorenicima, pojavi svraba se ne čude, kažu nam kako je to očekivano s obzirom na to da se u posljednja dva mjeseca priveo velik broj stranih državljana uglavnom osumnjičenih zbog ilegalnog prebacivanja migranata preko granice.

Suci koji imaju obvezu redovnog obilaska zatvora i provjere načina života u ćelijama, također potvrđuju da su upoznati s pojavom svraba u zatvoru, znaju da je daleko veći broj osoba u ćelijama nego li to standardi dopuštaju. Iako i oni sami poduzimaju mjere predostrožnosti, u prvom redu pranje ruku dezinfekcijskim sredstvima, kažu nam, nije im baš ugodno.

Simptomi: Svrbež i crvenilo kože

Bolest se manifestira izrazitim svrbežom i tipičnim crvenim kožnim promjenama. Svrbež se pojačava s toplinom, a najizraženiji je tijekom noći. Najčešće se prenosi dugotrajnim kontaktom s oboljelom osobom. Liječi se lokalnim preparatima i samo ponekad lijekovima. Grinja naseljava prvenstveno mjesta na kojima ima najmanje žlijezda lojnica, jer loj stvara nepovoljne uvjete za njen život i razmnožavanje. Na čovjeku grinje mogu živjeti jedan do dva mjeseca, a temperatura od 50 stupnjeva Celzijevih tijekom 10 minuta ih ubija.

S pojavom svraba u zatvoru multipliciraju se pitanja vezana za problem kontinuiranog, gotovo pa svakodnevnog pritvaranja osoba uhićenih zbog pokušaja prijevoza migranata ilegalno preko državne granice. Riječki zatvor je pretrpan, dolaze iz svih krajeva Europe. Trenutačno se u istražnom zatvoru nalaze Grci, Albanci, Srbi, Slovenci, Mađari, Indijci, Turci, Ukrajinci, Iranci, Rumunji, Francuzi, Pakistanci, Šveđani i Norvežani, Talijani, svi zbog istovrsnog kaznenog djela.

Loši uvjeti

A u zatvoru je samo jedan liječnik koji opservira i nadgleda sve zatvorenike u zdravstvenom pogledu i koji će pomoći svakom tko zatraži liječničku pomoć. Većina pritvorenih stranih državljana osim materinjeg jezika ne govori niti jedan strani jezik pa je i angažiranje prevoditelja nužno. Sve su to problemi koji su se počeli nagomilavati i multiplicirati iz dana u dan, usporedo s krizom koja se odvija na granici prema Sloveniji, ali i prema Bosni i Hercegovini, gdje se migranti nakon bezuspješnog pokušaja ilegalnog prijelaza državne granice vraćaju, a vozači odgovorni za prijevoz gotovo svakodnevno pune već pretrpane ćelije.

I stoga nije neobično da se u zatvoru pojavila šuga, zatvorske sobe su prepune, nema sumnje da su bliski kontakti, ali i silom prilika niži stupanj higijene, pridonijeli razvoju ove kožne zarazne parazitske bolesti koju uzrokuje grinja.

Kako se prenosi?

Svrab se najčešće prenosi s čovjeka na čovjeka, a veliku važnost u brzini i uspjehu prijenosa ima gustoća smještaja, kao što je primjerice dijeljenje kreveta, ali i nizak higijenski standard. Međutim, redovito održavanje higijene ipak ne sprečava prijenos svraba u slučaju kontakta sa zaraženom osobom.

Za prenošenje svraba potreban je dulji kontakt s oboljelom osobom, a prijenos je moguć i preko rublja, posteljine ili odjeće koju su prethodno upotrebljavale infestirane osobe. Prva mjera za suzbijanje svraba, uz lijekove, kaže da bi oboljeli trebao biti u vlastitoj sobi i ne dijeliti krevet s drugim ukućanima, što je u ovom slučaju, zatvorskom životu, nemoguće. Osim temeljite higijene, nužno je i pranje podova, namještaja, madraca, a odjeću, posteljinu, ručnike treba prati na 60 stupnjeva. Bolesni i zdravi ne smiju koristiti iste ručnike, što je također malo vjerojatno u ćeliji koju sedmero ili više ljudi dijeli 24 sata na dan, piše Novi list.

Facebook Komentari