Dok London ima Brexit, ima i rekordni exit radne snage – povratak kući, u EU

Posljedice Brexita već se osjećaju na britanskom tržištu rada, a broj građana Europske Unije koji rade u toj zemlji u rekordnom je padu
Nacionalni zavod za statistiku objavio je u utorak da je broj državljana EU koji rade u Britaniji od prošle godine pao za 132.000, zaključno s rujnom, na 2,25 milijuna. To je najveći pad broja radne snage u godišnjem periodu otkako su se počeli registrirati takvi podaci u 1997.

Takvi podaci djelomično se mogu pripisati i ekonomskim pomacima u drugim zemljama tijekom proteklih nekoliko godna. Izgleda da je, ipak, glasanje o napuštanju EU u lipnju 2016. najviše uticalo na takve trendove. To ne samo da je dovelo do pada vrijednosti funte što je učinilo Britaniju manje atraktivnom ekonomskom destinacijom, nego je i stvorilo veću neizvjesnost oko budućeg statusa europskih radnika u Britaniji.

“Nagli pad broja migrantskih radnika iz EU tijekom protekle godine pokazuje da se britansko tržište rada već počinje mijenjati i prije Brexita”, izjavio je Stephen Clarke, visoki ekonomski analitičar u fondaciji Resolution.

Državljani EU koji žive u Britaniji u neizvjesnosti su zbog svojih radnih prava nakon glasanja o brexitu, koje je uglavnom bilo potaknuto brigama oko imigracije. Jedna od glavnih povlastica članstva u 28-članom bloku je sloboda kretanja za europske građane i rad u bilo kojoj zemlji unutar EU, prenosi Fena Associated Press.

Facebook Komentari