1.6 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Vojni analitičar: Srbijanska vježba tek je brzopleti odgovor Hrvatskoj i propagandni potez

Vojni analitičar: Srbijanska vježba tek je brzopleti odgovor Hrvatskoj i propagandni potez

Srbijanski čelnici ponovno reagiraju na hrvatske postupke kada je u pitanju vojna moć. Nakon najkompleksnije vježbe hrvatske vojske od Domovinskog rata, naši susjedi su planirani vojni mimohod pretvorili u svoju vojnu vježbu s još više vojnika i još više opreme, piše RTL.

Miris hrvatskog baruta u Slunju nije još ni iščeznuo, a već je počela paljba u Srbiji. Nakon najopsežnije vojne vježbe hrvatske vojske pod nazivom Združena snaga, svoju vatrenu moć akcijom Stoljeće pobjednika pokazali su i istočni susjedi.

“Sve što radimo, radimo da hrvatski narod zna da ga čuva moćna i respektabilna vojska”, izjavio je Damir Krstičević (HDZ), ministar obrane RH.

“Naš narod i građani Srbije mogu biti ponosni na snagu svoje vojske koja će biti samo veća”, kazao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Hrvatska je na Velebitu koristila 5.500 vojnika, dok je u srpskoj vježbi sudjelovalo njih 8.000. Imali su i nešto više oklopnih vozila i letjelica. Brojevi govore u prilog srpskoj vježbi, no ona je, kažu vojni analitičari, bila tek brzopleti odgovor na hrvatsku vježbu koja je dio sustavnog trogodišnjeg programa i puno više od dima i pucnjave.

“To je trogodišnji ciklus u kojem se pokušava naučiti, identificirati problemi, uočiti što ne valja, kako to ispraviti. Srbija je napravila nešto što je u prvom redu jedan propagandni potez”, smatra vojni analitičar Jan Ivanjek. Ipak, Stoljeće pobjednika Vučića je uvjerilo kako je upravo srpska vojska najmoćnija u regiji.

“Teško je uspoređivati vojske, teško je uspoređivati vježbe. Za našu, hrvatsku vojsku mogu samo reći da smo se mi dokazali u obrani domovine”, izjavio je viceadmiral Robert Hranj, direktor Glavnog stožera.

Srpska vojska broji 28.500 vojnika, dok Hrvatska broji 16.000. Međutim, Hrvatska vojska ima veći proračun i u 2019. godini prijeći će 5 milijardi kuna. S druge strane, srbijanska vojska ima prevlast na nebu naspram hrvatskih 8.

Vučić najavljuje kupovinu još migova, ali njihova tehnologija se ne može mjeriti s F-16 koje čeka Hrvatska.

“Količinski, vojska Srbije je veća, međutim tehnološki, Hrvatska vojska je na mnogo višoj razini”, kazao je Jan Ivanjek, piše RTL.

Svojevrstan hladni rat između susjeda s teškom prošlošću još uvijek traje. Najbitnije je ipak da rakete i haubice pucaju samo po vojnim poligonima.

Vučić se hvali najjačom vojskom u regiji: Mi i Mađari smo tu negdje, a svi ostali su daleko, daleko iza

Najnovije

Još iz rubrike