Njemački dnevnik Süddeutsche Zeitung nahvalio Predsjednicu RH

Njemački dnevnik Süddeutsche Zeitung objavio je članak o hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović pod naslovom “Bliska narodu”, u kojoj pohvalno piše o njenom političkom putu s naglaskom na njen odlazak na SP u Rusiji.

Dobar dio teksta bavi se predsjedničinom epizodom u Rusiji za vrijeme SP-a, gdje je, kako navode postala poznata “kroz svoj emocionalni nastup” te se zaključuje da se zbog toga “popravilo raspoloženje u zemlji”.

Podsjećaju da je Grabar Kitarović nedavno bila u New Yorku na Općoj skupštini UN-a, gdje je održala govor, ali da sve to nije izazvalo toliko reakcija kao njezino navijanje za hrvatsku reprezentaciju na SP-u u Rusiji, zbog čega je, kako pišu, postala svjetski poznata.

Iako je hrvatska reprezentacija u finalu izgubila od Francuza, pišu da je Grabar Kitarović s finalne utakmice “otišla kao predsjednica srca”, te da je “u crveno-bijelom dresu igrala glavnu ulogu u hrvatskoj ljetnoj bajci”.

Navode da hrvatska predsjednica, koja “rado igra na spontanost i emocionalnost”, savršeno iskoristila SP da poveća svoju popularnost” te da je tako zacementirala svoju poziciju “predsjednice bliske narodu”.

“Kolinda”, pojašnjava SZ da tako pristaše zovu predsjednicu, uvijek ima sluha za narod.

Navode i da je sa 17 godine otišla na školovanje u Ameriku, te da je jedno vrijeme provela na Harvardu. Pišu i da rado priča o svom djetinjstvu u selu pored Rijeke, kao i da je njen otac bio mesar. Spominju da je majka dvoje djece te da je njen suprug profesor pomorstva.

List zaključuje da Grabar Kitarović sljedeće godine čekaju predsjednički izbori te da se na njih može primijeniti sportska mudrost: “Uvijek je najteža sljedeća utakmica.”

Iz Ureda predsjednice objavili su da će Grabar Kitarović 14. studenog sudjelovati na Gospodarskom kongresu Süddeutsche Zeitunga u Berlinu.

U utorak, 13. studenog, u večernjim satima, predsjednica će posjetiti Njemački povijesni muzej te sudjelovati na večeri koju će, u povodu Večeri europskog gospodarstva, upriličiti njemačka kancelarka Angela Merkel, prenosi N1.

Facebook Komentari