Predsjednica RH ponovo upozorila: Ratni zločini ne zastarijevaju i moraju se do kraja istražiti i procesuirati

U povodu Dana i 25. obljetnice osnutka Vukovarsko-srijemske županije, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je svečanoj sjednici Županijske skupštine u Iloku.

„Posebno mi je zadovoljstvo danas biti s vama u ovom divnom srijemskom kraju, u drevnome hrvatskom gradu Iloku, koji je Domovini dao brojne velikane i koji čuva uspomenu na Sv. Ivana Kapistrana, branitelja Europe“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Svečano obilježavajući dan Vukovarsko-srijemske županije i blagdan Sv. Martina, Predsjednica je podsjetila na brojne prognane Iločane koji su u listopadu 1991. bili prisiljeni napustiti svoje domove, ali i na sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile, logoraše srpskih koncentracijskih logora i obitelji stradalnika koje još traže svoje najmilije.

„Ratni zločini ne zastarijevaju i moraju se do kraja istražiti i procesuirati. To će, uz ostalo, pomoći ljudima koji su prošli strahote da se lakše nose s prošlošću, a time će ujedno biti olakšan suživot na nekoć ratom zahvaćenim područjima. Pri tome moramo imati na umu da je odgovornost za zločin osobna. Ničija osobna krivnja ne smije biti razlog za kolektivnu stigmatizaciju. Postigli smo napredak u suživotu nakon reintegracije i moramo ga nastaviti graditi, ne samo na razini političkih prava nego prije svega na razini izgradnje međuljudskih odnosa“, poručila je Predsjednica Republike.

Govoreći o depopulaciji, predsjednica Grabar-Kitarović napomenula je kako su potrebne žurne učinkovite mjere kojima će se na svaki način favorizirati rađanje djece te potaknuti povratak i useljavanje, s posebnom skrbi za najugroženija područja koja su gospodarski i demografski devastirana, a u koje spada i Vukovarsko-srijemska županija.

„Mislim da se pritom prije svega trebamo osloniti na naše iseljeništvo, koje pokazuje veliko zanimanje za useljavanje u Hrvatsku. I zato pozdravljam najavljene izmjene zakona o hrvatskom državljanstvu koje će uvelike olakšati stjecanje državljanstva potomcima naših iseljenika. Isto tako, moramo razraditi uvjete useljavanja iz drugih država. S tim u vezi postavlja se ne samo pitanje zapošljavanja u deficitarnim zanimanjima, stanovanja, školovanja, socijalnog i prometno-komunalnog standarda nego i kulturne integracije. Želimo da ti ljudi budu posve uklopljeni u naše društvo, a ne da žive u bilo kojoj vrsti izolacije“, kazala je Predsjednica.

Istaknula je kako je rješenje demografskog problema usko povezano s gospodarskim razvojem koje počiva na investicijama i plaćama. „Investicijski razvoj ovisi o nizu čimbenika, ali držim da je najvažniji politička volja. Projekt Slavonija, Baranja i zapadni Srijem nedvojbeno je pozitivan izraz takve volje“, naglasila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Spomenula je i potrebu davanja većih ovlasti u privlačenju novca iz europskih fondova te povećanja Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, pri čemu je kazala kako je Vukovarska razvojna agencija (VURA) ostvarila u proteklih deset godina niz vrijednih projekata, a u tijeku je i Program „Poduzetnik 21. stoljeća“.

„Važnost takvih projekata nije samo u novcu kojim se potiče poduzetništvo nego i u snaženju poduzetničkog optimizma i samopouzdanja. Treba pozdraviti i nedavno u Vukovaru održani Regionalni forum „Europa u Slavoniji – Gospodarski rast i zapošljavanje“, na kojemu se raspravljalo o jačanju kapaciteta za razvoj poduzetništva te korištenju raspoloživih sredstava iz europskih razvojnih fondova u svrhu podizanja standarda i kvalitete života u Slavoniji“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović čestitajući nazočnima Dan Vukovarsko-srijemske županije.

Facebook Komentari