Brojke proračuna i promjene: Manji PDV na lijekove – viši neoporezivi dio davanja poslodavaca

Vlada je prihvatila prijedloge proračuna za iduću i rebalansa za ovu godinu. Proračun za 2019. za temelj ima projekciju gospodarskog rasta od 2,9%, pri čemu se predviđaju prihodi od 136,1 milijardu kuna i rashodi od 140,3 milijarde kuna. Raspravljeni su i konačni prijedlozi izmjena devet poreznih zakona, koji su prošli prvo čitanje u Saboru, a sada su spremni za drugo.

Prema prijedlogu Vlade, prihodi državnog proračuna iznosit će u 2019. godini 136,1 milijardu kuna, ili 5,5 posto više u odnosu na originalno planirani proračun za 2018. Rashodi za iduću godinu planirani su, pak, na 140,3 milijarde kuna, što je 6,9 milijardi više u odnosu na originalno planirane rashode u ovoj godini. Preraspodjela u okviru rebalansa ovogodišnjeg proračuna ide u nekoliko bitnih smjerova – na zdravstveni sektor oko 400 milijuna kuna, za unutarnje poslove zbog migracija, dio ide za politiku demografije, otprilike 230 milijuna kuna za indeksaciju mirovina, za kulturu, graditeljstvo, znanost, pravosuđe i regionalni razvoj.

Usvojeni su i konačni prijedlozi devet poreznih zakona među kojima i Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojima je predviđeno proširenje primjene snižene stope PDV-a od 13 posto od 2019. na dječje pelene, isporuku živih životinja, mesa i jestivih klaoničkih proizvoda, ribe i rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka, jestivoga povrća, korijenja i gomolja, voća i orašastih plodova te isporuku jaja, kao i smanjenje opće stope poreza na dodanu vrijednost (PDV-a) na 24 posto od 2020.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je kako se procjenjuje rast glavnih poreznih prihoda, i trošarina za 3 posto te poreza na dobit od kojega se očekuje 8,8 milijardi kuna. Značajnima je ocijenio i prihode od poreza na imovinu. Marić je dodao kako su povećani i rashodi, koji su planirani u iznosu od 143 milijuna kuna. Izvijestio je kako će se na sve lijekove primjenjivati se snižena stopa PDV-a od 5 posto, bez obzira idu li na recept ili bez recepta, rekao je Marić. Također, od 1. prosinca mijenja se uredba o neoporezivim davanjima poslodavaca, neporezivi dio se diže s 2500 na 7500 kuna, što znači da će poslodavci moći isplaćivati veće božićnice, uskrsnice i regrese bez poreza, javlja HRT.

Vlada podiže optimizam, poslodavci će moći od 1. prosinca isplatiti do 7500 kuna za nagradu, regres i božićnicu svojim zaposlenicima – bez poreza, naravno, ako će htjeti

VIDEO Vlada o proračunu i smanjenju PDV-a; Najveći dobitnici Ministarstvo zdravstva i obrazovanje

Facebook Komentari