Vuković: Todorić nikad nije zaradio novac na tržištu

U Pressingu Petra Štefanića gostovao je politički ekonomist Vuk Vuković. Osvrnuo se i na Ivicu Todorića te spašavanje Agrokora.

“Agrokor je primjer hrvatskog modela antitržištnog crony kapitalizma. Ljudi su govorili da je Todorić bio dobar biznismen. To nije istina, nikad nije zaradio novac na tržištu. Firme su mu date u devedesetima i širio ih je na temelju onoga što mu je država dopuštala, na štetu dobavljača i radnika.Govori se o tome da je generirao 60 tisuća poslova, ali nitko ne govori koliko je poslova uništio, koliko je propadalo malih tvrtki i dobavljača”, rekao je Vuković.

Podsjeća da je Agrokor bio glavni generator nelikvidnosti, da su plaćali u bonovima i brašnu.

“Prvi put kad se susreo sa stranim kapitalom, došao je do zida i biva kažnjavan. Jedan od glavnih razloga propadanja u svijetu je pretjerana samouvjerenost direktora”, rekao je Vuković.

Smatra da je model spašavanja Agrokora bio katastrofalan.

“Kad imamo sistemsku tvrtku koja je prevelika da propadne, koji je razlog da je se održava toliko velikom da i dalje ostane sistemski rizik. Bilo je idealno vrijeme da se firma razdvoji na manje…Sistemski rizik se povećao. Osim činjenice da tvrtka generira proble, pitanje je kad će se to ponoviti u Hrvatskoj, može biti za pet, za deset godina. Imamo dva sistemska rizika, turizam i Agorokor. Ako se bilo koji od ta dva rizika poremeti, mi smo u velikom problemu. Dvadeset posto duga strane državne banke je pretvoren u četrdeset posto vlasništva Agrokora. Jedan od glavnih generatora rizika je dan u vlasništvo druge države”, pojasnio je Vuković.

Facebook Komentari