27.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Sudac odlučio: Todorić ostaje u Remetincu

Sudac odlučio: Todorić ostaje u Remetincu

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić u srijedu navečer, nešto prije 22 sata, dovezen je do istražnog zatvora u Remetincu koji mu je određen u istrazi pokrenutoj zbog sumnji u izvlačenje više od milijarde kuna iz njegove bivše tvrtke. Todorića je odmah nakon slijetanja zrakoplova na pisti dočekao policijski automobil koji ga je odveo do Remetinca.

U četvrtak poslijepodne na Županijskom sudu u Zagrebu održano je ročište na kojem je utvrđeno da postoji opasnost od bijega i Ivica Todorić ostaje u pritvoru.

“Nije određen pritvor zbog utjecaja na svjedoke, međutim određen je zbog određen zbog opasnosti od bijega. Ponudili smo jamčevinu, sve uvjete pod kojima je on bio pušten u Engleskoj. Identičnu jamčevinu, sve mjere opreza. No zaključili smo da hrvatsko i englesko pravo nisu isto”, rekla je poslije ročišta Jadranka Sloković.

………………………………………………

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić rekao je u 14:30 novinarima da je moguće i da Todorić danas iziđe iz pritvora.

Potvrdio je da će na ročište u 16:30 doći i Ivica Todorić.

Novinare je zanimalo hoće li Ivica Todorić, odluči li sudac istrage da se može braniti sa slobode, napustiti zgradu Suda u pravosudnom kombiju i razdužiti se u Remetincu.

“Dosadašnja praksa pokazuje da takve osobe odlaze natrag u Remetinec i obavljaju administrativne stvari”, odgovorio je Devčić.

………………………………………………………………………………………………………………………..

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić u srijedu je za N1, komentirajući slučaj Todorić, kazao da je neslužbeno doznao da je DORH odustao od ispitivanja svjedoka koji još nisu ispitani. Jutros ga je DORH demantirao, no potom je on demantirao njih…

Državno odvjetništvo jutros je demantiralo predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića koji je u utorak navečer izjavio da je “neslužbeno doznao da je DORH odustao od ispitivanja svjedoka koji još nisu ispitani”.

No, oglasio se ponovno Ivan Turudić:

“ZDO službeno je suca istrage Luburića obavijestio da odustaju od ispitivanja dva svjedoka u istrazi oko Agrokora!”, potvrdio je za N1 Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda. ‘Ne bih to izmislio, otkud mi to, nisam to izvadio iz malog prsta’, rekao je.

Nakon njega, N1 je razgovarao i s Krešimirom Devčićem.

‘Krajnji rok u kojem Todorić može podnijeti osobnu žalbu sucu istrage je utorak’, kazao je glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

‘Što se tiče žalbe, situacija je sljedeća, sinoć je Todorić doveden u Zagreb i potom u zatvor gdje mu je uručeno rješenje o istrazi. Od tog momenta je počeo teći rok za žalbu, a zakonski rok za podnošenje je tri dana’, kazao je Devčić.

Pojasnio je da Todorić kao okrivljenik ima pravo napisati osobnu žalbu, a da to mogu učiniti i njegovi odvjetnici.

S obzirom da slijedi vikend, kaže da bi se o žalbi sudac istrage mogao očitovati u utorak.

Devčić je potvrdio da su odustali od ispitivanja dva svjedoka ‘zbog nepostojanja procesnih pretpostavki , ali da će se zamolbenim putem ispitati jedan svjedok koji se nalazi u inozemstvu’.

Na pitanje je li za sud Todorić bjegunac, Devčić je odgovorio: “To ja ne mogu komentirati. To će biti predmet razmatranja suca istrage.”

Za sada, kaže Devčić, Todorić ostaje u Remetincu jer je “pritvor još uvijek egzistentan”.

Potvrdio je da sud za sada u predmetu Todorić nije zaprimio niti jedan novi zahtjev.

Ako sud odredi da Todorić mora ostati u pritvoru, o jamčevini će odlučivati sudac istrage, a kako kaže Devčić, vagat će se konkretne okolnosti – važna je visina jamčevine i procjena suca može li to jamstvo osigurati da okrivljenik ne pobjegne i na taj način opstruira proces.

Najnovije

Još iz rubrike