Krsnik: Da se zateknem u svijetu i čujem za istragu ne bih se vratio u Hrvatsku, ne vjerujem pravosuđu

Izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj tema je radijske emisije ‘U mreži Prvog’, urednice i voditeljice Mirjane Grahovac. Gostuju bivši državni odvjetnik Berislav Živković, odvjetnik Krešimir Krsnik i bivši ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Miroslav Mihoci.

Nakon godinu dana londonske slobode, Todorić je izručen Hrvatskoj, Živković kaže da ga sada čeka davanje iskaza, a pitanje je hoće li se aktivno braniti pretpostavlja da hoće. ‘Nakon toga slijedi odluka o produljenju istražnog zatvora ili ukidanju. Ukoliko je preostao samo još jedan svjedok, znači da osnova za pritvorski zatvor više ne postoji’, dodao je. Pojasnio je kako je sada pitanje da li će DORH zatražiti istražni zatvor po osnovi bijega, a tu se razilaze mišljenja pravne struke.

Kazao je kako je žalba već uložena, o njoj će se odlučivati sljedećih dana, u roku od 3 dana Vijeće Županijskog suda mora o tome odlučiti. ‘Istraga može trajati najviše godinu i pol, sada je važan završetak vještačenja, što može dosta dugo trajati’, dodao je. Rekao je da nakon toga DORH odlučuje o tome hoće li podizati optužnicu, a to ne mora biti izvjesno. Smatra da će doći do toga jer bi bilo neozbiljno da se vodi jedna ovakva istraga, a da DORH na kraju odluči da tu nema ničega.

Mihoci je rekao da ježivot u zatvoru organiziran slično životu na slobodi – od jutra postoje aktivnosti koje se redovito provode ali uz ograničenja kretanja pritvorenika. Pojasnio je kako je sinoć po dolasku u zatvor, Todorić predan službenicima zatvora, uručeno mu je rješenje o provođenju istražnog zatvora, slijedio je postupak prijema, išao je na liječnički pregled, nakon toga je išao u pritvoreničku sobu u kojoj će biti dok stručni tim ne odluči o premještaju u neku drugu. ‘Danas će provoditi vrijeme kao svi drugi zatvorenici, neće imati drugačiji status od drugih zatvorenika i bit će upoznat sa odredbama kućnog reda, upisan u maticu osoba u istražnom zatvoru i obavit će se s njime svi ostali razgovori’, kazao je.

U usporedbi sa izručenjem Ive Sanadera 2011., a riječ je o slučajevima koji izazivaju veliki interes javnosti, Mihoci je rekao da se službenici pravosudne policije i zatvorsko osoblje s time nose sasvim normalno i uobičajeno – procedure su jasne i propisane, a radi se o vrlo profesionalnim kadrovima koji svoj posao obavljaju u skladu sa zakonskim propisima i nema popuštanja radnji koje su propisane, neovisno o kojoj osobi se radi. Dodao je svi prolaze isti tretman i da ista pravila vrijede za sve.

Krsnik je govorio o pravnom putu koji slijedi, rekao je da slijedi uobičajena procedura propisana zakonom. Smatra da Todorić nije bio bjegunac, već da je izašao iz svoje zemlje kao slobodan čovjek i zatekla ga je tjeralica. ‘U momentu kada je izašao iz Hrvatske, on nije bio bjegunac. Nakon toga možemo diskutirati da li je bjegunac ili ne, hoće li se vratiti ili ne, hoće li se predati organima progona ove zemlje ili ne. Osobno, da se zateknem bilo gdje u svijetu i da čujem da postoji nalog za provođenje istrage, ja se ne bi vratio u Hrvatsku – ja baš ne vjerujem puno hrvatskom pravosuđu niti vjerujem u ovo sve što se događa, mislim da je to jedno lijepo veliko kazalište koje se narodu hrvatskom prikazuje’, dodao je.

Živković se složio s Krsnikom – u trenutku kada se Todorić nalazio u Londonu, on nije bio bjegunac, to je netko tko zna da ga se traži, skriva se i bježi. Postavlja se pitanje koje može biti dvojbeno, da li osoba u trenutku kada sazna da je za njime raspisana tjeralica i europski uhidbeni nalog, tu je pitanje da li je ta osoba dužna vratit se ili reći da ju se izruči ukoliko postoji zakonska osnova.

‘Kazalište koje je počelo onoga dana kada su privatni ljudi u privatnom interesu donijeli zakon bez presedana koji se zove ‘lex Agrokor’ i sada sam gledao kazalište ‘Dalić’ s takvom dozom bahatosti da mi je bilo neugodno pred mojom djecom jer nisam vjerovao da živim u zemlji, i nije čudu da danas ne samo da umiremo, već više nitko ne želi živjeti u ovoj državi.

Govoreći o financijskom vještačenju, Živković kaže da može trajati onoliko koliko traju rokovi za dovršetak istrage, ne može trajati beskrajno, već maksimalno godinu dana uz odmak od 6 mjeseci. ‘Ti rokovi teku, navodno se već vještači. Pustimo sada zašto strana firma vještači – jesu li u sukobu interesa, netko u okviru DORH-a tko vodi istragu je odlučio tako, sve to može biti predemt preispitivanja i na Ustavnom sudu ili na Europskom sudu za ljudska prava – sve su to elementi koje će vjerojatno obrana koristiti tijekom postupka, ako ga uopće bude. Trenutno je to tako, financijska vještačenja su komplicirana, ona su opsežna. Ovakva vještačenja nismo imali i pitanje je hoćemo li imati u nekoj doglednoj budućnosti jer se radi o jednom ogromnom ekonomskom, gospodarskom sustavu. U svakom predmetu gospodarskog kriminala je ključno financijsko vještačenje – iskazi svjedok više-manje mogu ili ne moraju biti nešto što pridonosi odluci suda, ali financijsko vještačenje je ono što je ključno, na temelju njega se piše presuda’, dodao je.

Ne znamo hoće li se Todoić braniti sa slobode, Mihoci kaže da sve što se tiče pritvora je u nadležnosti zatvorskog upravitelja – on i stručni tim donose odluku gdje će biti smješten. Prema najnovijim informacijama, Todorić je smješten u manju prostoriju s još jednim čovjekom koji je u istražnom zatvoru. ‘Danas će obaviti razgovore s njim, vidjet će se njegovo zdravstevno stanje, u kakvom je stanju i prema tome će se odlučiti ostaje li u jednokrevetnoj sobi, dvokrevetnoj ili višekrevetnoj’, dodao je.

Krsnik je rekao da je Todorić privatnik i da je to bila privatna tvrtka, DORH i organi progona ga mogu osuditi jedino ako je iz privatne tvrtke izvlačio novac stavljao na privatni račun. Koliko je njemu poznato, to do danas nije saznato i nema podataka o tome i neće dokazati, stoga Todorić to očito nije radio, sve ostalo su priče za malu djecu. ‘O nečem se drugom tu radi, on će se branit na način na koji će njemu najviše odgvarati, to je bila njegova tvrtka, imao je 40.000 zaposlenika. Brinu me paušalna razmišljanja u ovoj zemlji – država je intervenirala u Uljanik, da se tako ponijela i prema Todoriću, danas ne bi bilo ove teme’, smatra Krsnik.

Živković se složio s Krsnikom, vidi da je braniteljski tim najavio aktivnu obranu, imat će prilike odlučiti kako će postupiti. ‘Može se davati jedna okvirna obrana, pa se nadopunjavati. Kod situacija u gospodarskim predmetima, kada dođe do uhićenja i prvog ispitivanja, je savjet da se ne daje obrana dok se ne izvrši uvid u spis, a on se može vršiti tek kada osoba koju se ispituje bude ispitana. Tek onda se može saznati o čemu se točno radi, kod ovakvih predmeta je vrlo bitno analizirati situaciju, da bi se mogla postaviti obrana’, dodao je.

Mihoci se osvrnuo na Todorićev gubitak slobode i činjenicu da je sinoć prvu noć proveo u Remetincu, kazao je da je teško suočit se sa gubitkom slobode, svatko to doživljava ponaosob. Dodao je da Todoriću u zatvoru neće ništa faliti, da mu neće pasti dlaka s glave, bit će mu omogućeno sve kao i drugim pritvorenicima. Problema vezano uz smještaj ne bi trebao imati – sve službe su mu na raspolaganju 24 sata, dodao je.

Facebook Komentari